El responsable del DAR afirma que la formació dels joves és una prioritat per el futur del sector
Pròximament, el DAR publicarà una ordre d’ajuts per incentivar que els joves elaborin plans d’empresa per incorporar-se al sector agrari
El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat de la directora general d’Agricultura, Ramaderia i Innovació, Montserrat Gil de Bernabé, ha presentat avui una nova oferta formativa adreçada als joves que es vulguin dedicar al sector agroalimentari.
Llena ha explicat que “volem promoure eines que permetin a les nostres empreses una major capacitat d’innovació” i que aquesta capacitat d’innovació està molt relacionada amb el que ara s’anomena el capital humà, és a dir, la formació de les persones. Segons Llena, un dels col•lectius prioritaris per al DAR són els joves. “És fonamental que els nostres joves, siguin de la ciutat o de les zones urbanes, s’interessin per conèixer amb més profunditat la indústria agroalimentària catalana i les possibles sortides professionals que ofereix”, ha afirmat el conseller. Per aquest motiu, el DAR ha dissenyat una nova oferta formativa per als joves catalans que vulguin dedicar-se a aquest negoci.
Llena ha ressaltat que és clau que qualsevol professional de l’àmbit agroalimentari i rural disposi de la millor formació i en especial els joves, que són vitals per un adequat relleu en les nostres empreses i són el futur del sector i del territori. “Penso sincerament que avui és una gran oportunitat personal i professional incorporar-se com a jove emprenedor en la producció d’aliments i serveis per la ciutadania”, ha afirmat el conseller.
L’aposta per la formació dels joves en el món agrari no només beneficiarà les empreses que disposaran de millors professionals, si no que permetrà donar sortides professionals als joves de les zones rurals, evitant així una marxa cap a les ciutats. El camp també és una font d’oportunitats laborals que cal tenir present, i no s’ha d’oblidar.
Nou pla de formació per elevar el nivell dels empresaris agraris
Per primera vegada, el DAR aposta per una formació a mida de l’interessat. Es tracta d’un assessorament continu amb un tutor assignat des del primer moment, de manera que el joves està acompanyat durant tot el procés per tirar endavant el seu pla d’empresa. Es busca tant al jove pagés, com el jove fill de famílies no pageses perquè vegin en aquest sector una bona oportunitat per dur a terme la seva opció professional.
Els trets bàsics del projecte són els següents: En primer lloc, el jove ha d’elaborar un Pla d’empresa (projecte tècnic-econòmic) amb l’ajut i formació que li donarà un tutor personal. Aquesta persona l’ajudarà a definir un currículum formatiu personalitzat que reculli la seva formació i experiència inicial, i a més, contempli les necessitats del que implicarà el projecte a desenvolupar. Així, l’ajudarà en l’elaboració del seu pla d’empresa. En aquesta fase inicial, el jove disposarà un ajut econòmic. Precisament, pròximament, ha de sortir aquesta ordre d’ajuts que ha permetre ajudar als joves a elaborar el seus plans d’empresa. Aquesta ordre d’ajuts fixa que podran disposar d’un ajut màxim de 1.500 euros, i tenen temps fins el 30 de setembre de 2007 per presentar les seves sol•licituds. Quan el jove finalitza l’elaboració del seu pla d’empresa demostrant que és viable, comptarà amb l’ajut d’un assessor extern que l’ajudarà en la implementació pràctica del seu projecte. En aquest moment, podrà sol•licitar l’ajut d’instal•lació per desenvolupar el seu pla.
El Pla d’emprenedoria per als joves, un segon programa d’interès pels joves
El conseller Llena també ha informat que el DAR vol formar joves emprenedors perquè liderin projectes viables i puguin ésser referents dins el seu subsector. Segons el conseller “l’interès està dirigit a trencar la tendència de desànim que pateix el sector agrari a través de l’augment de la productivitat i competitivitat de les seves explotacions agràries”.
Els objectius d’aquest projecte són, bàsicament, dinamitzar els grups d’empresaris que s’estiguin incorporant a l’activitat agrària o que ja estiguin incorporats, i fomentar el lideratge i els valors d’emprenedoria mitjançant una formació multidisciplinar, dinamitzant grups i tutelant els processos que es requereixen per part de l’administració. La metodologia que s’utilitzarà serà cercar grups d’un màxim de 20-25 joves per a cada subsector agrari, disposats a formar part d’un grup d’emprenedors. Es crearà un currículum formatiu a partir de les seves necessitats, una vegada detectades aquestes, el qual abastarà conceptes empresarials i tecnològics a la vegada, així com altres de l’àmbit personal, dirigits tots ells a una formació més integral dels joves.
Per al moment, s’ha treballat durant un any amb un projecte pilot de joves emprenedors, cooperativistes i porcicultors, juntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, amb molt bons resultats.
Llena també ha explicat que al marge d’aquest pla de formació, el DAR disposa d’altres opcions de formació molt variades, com ara la formació inicial i contínua, la formació contínua a distància (FAD), el pla de formació contínua agrària a Catalunya. A més, es compta amb 14 Escoles i Centres de Capacitació Agrària i el portal RuralCat. En conjunt, ha dit Llena, són més de 25.000 les persones que formen part de l’oferta formativa del DAR.
En relació a la polèmica de la convocatòria d’ajuts a la primera instal.lació i incorporació de joves, Llena ha assegurat que aquesta ordre es convocarà de forma conjunta pel període 2007-2008 tant aviat com s¡hagi modificat el decret del Contracte Global d’Explotació. Actualment, el decret obliga als interessats a presentar una diagnosi de la seva explotació i un pla de viabilitat en el moment de demanar l’ajut, i el que la conselleria vol canviar és que aquesta documentació es pugui aportar al llarg del procés i no com a condició prèvia.
23 de juliol de 2007