El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha remarcat avui, en la seva visita a diverses instal•lacions del sector de la flor i la planta ornamental a la comarca del Maresme, el dinamisme i competitivitat d’aquest sector a Catalunya. “Es tracta d’un sector exemplar que ha sabut reconvertir-se i apostar pel valor afegit i, en conseqüència, està generant un gran volum de negoci”, i ha volgut instar-lo a continuar amb el mateix esperit emprenedor per encarar millor els reptes de futur.

Aquest sector, amb requeriments elevats per explotació quant a inversions i mà d’obra, representa actualment prop del 9,2 per cent de la Producció Final Agrària, amb una forta tendència cap a la producció de planta ornamental que, cada vegada més, està desplaçant el conreu de flor tallada.

En aquesta línia, Llena ha destacat que la producció de planta ornamental al Maresme és capdavantera a nivell de tot l’Estat i, tot i així “el sector viu un moment complicat però tenim grans oportunitats com són el clima, i l’elevada capacitat d’innovar”. El titular del DAR ha fet una crida perquè els productors no es dediquin només a produir sinó que s’impliquin també en altres processos de la cadena, com ja fan algunes de les parades del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, que produeixen i comercialitzen alhora.

El Maresme, amb un total de 245 hectàrees, és la comarca amb una major implantació d’aquests conreus, representant el quaranta per cent de la superfície total de Catalunya.

El conseller, acompanyat del nou director dels Serveis Territorials del DAR a Barcelona, Jordi Esclusa, ha visitat, a Vilassar de Mar, el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, que aplega 300 parades de flors i plantes i 46 botigues de complements, i s’ha reunit amb la seva junta rectora, per després traslladar-se a l’oficina comarcal del DAR, des d’on s’ha desplaçat a les instal•lacions de CORMA, a Argentona, i posteriorment a la seva seu central, a Premià de Dalt, on ha visitat el punt de venda de plantes ornamentals i ha mantingut una trobada amb els membres del consell rector i la direcció.

En el decurs de la seva visita, el màxim responsable del DAR també s’ha referit al morrut de les palmeres i, en aquest sentit, ha instat a buscar una major complicitat dels ajuntaments per fer front a aquesta patologia vegetal. Llena ha assenyalat que el tractament que s’aplica és molt car fins a elevar-se a un cost de 900 euros per palmera. El DAR ha procedit a tallar 231 de les 351 palmeres afectades al Maresme, mentre 120 resten pendents d’aplicar-hi el mateix tractament. En el conjunt de Catalunya, el nombre de palmeres afectades és de 498, 354 de les quals ja han estat tallades i 144 queden pendents de fer-ho.

07 de març de 2007