El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha manifestat aquesta tarda, en resposta a la pregunta parlamentària d’Esquerra Repúblicana de Catalunya en el Ple de la Cambra Catalana, que el DAR coneix la situació actual dels productors del cítrics i “com no podria ser d’un altra manera hem estat al costat del sector des d’un principi i hem treballat per tal de pactar i posar en marxa un seguit de mesures a curt, mig i llarg termini”. El conseller ha afegit que de fet “aquestes mesures es van pactar en el marc de la taula sectorial realitzada a Tortosa el passat 25 de gener convocada pel propi Departament d’Agricultura”. El conseller ha explicat que “la reunió de la Taula Sectorial dels Cítrics va servir per posar en comú la posició del sector i la de l´Administració, i, en aquest sentit, es va poder consensuar les mesures de xoc que proposa el Departament d’Agricultura i que es concreten en la regulació de mercat amb les retirades de producció i a més, altres mesures dirigides a la industrialització pel que fa a contractes per a la transformació”. Joaquim Llena ha explicat que “l’actual situació de mercat fa que enguany esdevingui prou justificat desencadenar el mecanisme de retirada que preveu l’OCM dels cítrics frescos i transformats”. Segons el conseller està prevista la retirada de 20.000 tones de cítrics a les Terres de l’Ebre, a més ha reiterat que “el DAR treballarà per facilitar que la gestió sobre la retirada s’efectuï de forma àgil i ràpida i que no comporti dificultats afegides als productors, cooperatives i/o organitzacions professionals (OPFH)”. Llena ha explicat també que “el MAPA s’ha mostrat receptiu a la petició del sector d’estudiar la possibilitat d’autoritzar i subvencionar les retirades en camp” amb l’objectiu de “compensar les despeses que suposaria enterrar el producte que es deixa a l’arbre i a la parcel•la per motius mediambientals i fitosanitaris. Per tant, des del DAR s’està obert a estudiar l’aplicació de la normativa i el finançament corresponents”. Pel que fa a l’àmbit de la transformació, Joaquim Llena ha exposat que “cal aprofitar l’oportunitat que genera el mercat nord-americà pel sector dels cítrics en termes de transformació en sucs”, i ha indicat que “es podrien treure del mercat altres 90.000 tones que anirien destinades a la producció de sucs” . En definitiva, segons ha explicat el conseller “amb la retirada de les 20.000 tones dels arbres i les 90.000 tones destinades a la producció de sucs, les mesures que s’estan tirant endavant amb el suport del sector permetran treure del mercat més de la meitat de la producció de cítrics a Catalunya”. A Catalunya la producció de cítrics s’eleva a 200.000 tones, que es concentren, bàsicament, a les comarques del Baix Ebre i Montsià. 31 de gener de 2007