El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director general de Desenvolupament Rural del DAR, Josep Maria Besora, del director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, i de la directora dels serveis territorials del DAR a Lleida, Rosa Cubel, ha fet balanç dels primers 100 dies al capdavant del Departament.

Llena ha destacat que amb el Pla de Govern 2007-2010 "la ruta del país ja està definida i durant aquest trajecte tenim previst, assolir més de 60 objectius i dur a terme més de 300 actuacions concretes".

Pla de Sequera

El conseller Joaquim Llena, ha abordat la situació de sequera que es viu actualment al nostre país i ha avançat mesures concretes malgrat “en aquests moments no hi ha cap afectació concreta als conreus tot i que les perspectives a curt termini poden ser efectivament preocupants. Estem parant especial atenció al sectors de cereals, ramader i a les pastures”, ha dit. A més, el director general de Desenvolupament Rural, Josep Maria Besora, ha indicat que el DAR està tancant un Pla de Sequera que es consultarà i consensuarà amb el sector, i n’ha avançat alguns trets significatius com la constitució d’una Comissió de seguiment de la sequera, formada per representants del DAR i del sector agrari i ramader català. En el si d’aquesta comissió es discutirien quines haurien de ser les mesures més adequades en funció de l’evolució de la situació. Algunes mesures que s’estan treballant se centren en contribuir a les despeses de subministrament d’aigua a la ramaderia extensiva i intensiva, en funció del les dades que proporciona l’ACA de l’estat d’abastament dels municipis, o línies de préstec a un tipus d’interès bonificat i subvenció de part de l’import de les amortitzacions a sectors afectats i lligats a l’assegurança agrària, entre moltes altres, que es presentaran en els propers dies. Al marge d’aquestes mesures que s’han de discutir amb el sector, el director general de Desenvolupament Rural del DAR ha recomanat als pagesos que evitin semblar aquells conreus que necessiten un gran consum d’aigua, com, per exemple el panís. En qualsevol cas, ha dit Llena, “aquestes mesures han de ser un complement a les assegurances agràries que constitueixen l’eina més important per tal de garantir l’estabilitat i la continuïtat de les explotacions agràries davant el caràcter cíclic de la sequera en el nostre país”. Llena no s’ha estat de dir que, d’altra banda, “per part del Departament, hem de continuar millorant les línies d’assegurança perquè s’ajustin a les característiques de les explotacions catalanes i alhora que recullin les peticions del sector”. En aquest sentit, Joaquim Llena, ha demanat la conscienciació sobre l’ús eficient de l’aigua i ha recordat la política de regadius del DAR. “Seguim apostant per regadius més moderns i més eficients mitjançant el Pla de Regadius de 4.400 milions d’euros”.

Gelades

Centrats encara en l’actualitat del sector el director general de Desenvolupament Rural, ha explicat també la incidència de les gelades de la passada nit a les comarques de Lleida. Segons els tècnics del DAR les temperatures sota 0 durant la passada nit i matinada van començar a partir de les 24 h. Besora ha explicat que “els danys a les flors es produeixen al voltant de -2 graus de temperatura, a la qual s’hi va arribar a partir de les 2 h. de la matinada i fins a les 8 h., amb valors majoritàriament entre -2 i -3 graus i amb puntes de fins a -4 graus”. La zona de més afectació està situada a la part alta del Segrià, sud de la Noguera, est del Pla d’Urgell, zona centre de l’Urgell, nord del Pallars Jussà, la Segarra i les zones altes de les Garrigues. Els danys se centren en les plantacions d’ametllers, presseguers, nectariners i pereres. En tot cas, ha anunciat Besora, “l’abast dels danys no es podrà valorar fins d’aquí 4 o 5 dies, ja que fins llavors no es poden apreciar els efectes en les flors”.

Pla de Desenvolupament Rural

En el balanç de 100 dies al capdavant del DAR, el conseller ha explicat els grans eixos de desplegament del Departament, i en aquest àmbit s’ha referit al PDR 2007-2013 que ha de garantir el futur de les explotacions basant-se en els conceptes de manteniment i sostenibilitat. Llena ha explicat que “el DAR està treballant fermament en un considerable paquet de mesures que en aquests moments estan a mans de les organitzacions agràries perquè, una vegada més, la nostra voluntat, la voluntat del DAR, és treballar des del consens i des de la concertació amb els màxims implicats i representants del sector agrari i rural del nostre país”. A més ha especificat que el PDR ha de servir per finançar el contracte global d’explotació; garantir les ajudes per a la incorporació de joves; impulsar les inversions a les explotacions agràries; i “consolidar un model de política agrària per Catalunya”. Però també serà una eina essencial per a treballar en la millora d’infraestructures essencials per al nostre país. Així, ha remarcat el conseller “d’una banda l’empenta definitiva als nous regadius i a la modernització del que ja existeixen; i a més, l’arranjament i millora de la Xarxa de Camins de Catalunya que ens ha de permetre d’aquí al 2013 haver condicionat 1000 quilòmetres de vies rurals”. Encara en l’àmbit del PDR, el conseller ha assegurat que “ens ha de donar embranzida pel que fa als ajuts agroambientals que són essencials per equilibrar el territori; per difondre la cultura i la realitat ambiental del nostre país; i en definitiva poder abanderar una agricultura catalana sostenible i compromesa amb el medi ambient”.

Pre-jubilacions dels pagesos

Joaquim Llena ha incidit també en el relleu generacional com a principi bàsic per al món agrari i rural català, i ha anunciat que des del Departament s’està treballant per a que el PDR contempli les jubilacions anticipades pels pagesos, sempre i quan, es complexi una condició fonamental: el pagès que vulgui acollir-se a aquesta prejubilació, haurà de traspassar la totalitat de la seva explotació a un altre pagès jove, d’aquesta manera, com ha explicat Llena “prejubilem un pagès però a la vegada ens assegurem la incorporació d’un professional jove, per tant, assegurem el relleu generacional i que totes les terres es continuïn treballant”.

22 de març de 2007