El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director general de l'INCAVI, Joan Aguado, del president de la Unió Vinícola del Penedès, (UVIPE), Miguel A. Torres, del president de l'Associació Vinícola Catalana, Ramon Roqueta, i del president de l'Associació Catalana de Sumillers, Jordi Bort, ha presidit avui l'acte de presentació del Primer Concurs de cartes de Vins dels Restaurants de Catalunya que organitza la Unió Vinícola del Penedès i l'Associació Vinícola Catalana.
 El Primer concurs de cartes de vins compta amb el suport del DAR, a través de l’INCAVI, i neix de l’impuls de les dues patronals del vi català, l’ Associació Vinícola Catalana, (AVC), i la Unió Vinícola del Penedès, (UVIPE), amb la col•laboració de l’Associació Catalana de Sumillers.

El conseller Llena ha elogiat el fet que “a partir d’una acció, amb un marcat caire lúdic, es fomenti i consolidi la presència dels vins catalans a les cartes dels restaurants de Catalunya”. A més Llena ha destacat que la iniciativa permetrà “promocionar el coneixement dels vins elaborats a les zones vitivinícoles catalanes tant al professional de la restauració i la sumilleria com al consumidor”.

El concurs està obert a tots els restaurants de Catalunya. L’únic requisit per participar es presentar la pròpia carta de vins del restaurant, escrita en català, com a mínim, i que entre les seves referències es contemplin almenys un 40% de vins de les D.O catalanes i amb una representació mínima de 6 d’elles. A més, la carta presentada a concurs haurà de tenir també un mínim de 5 caves catalans. El jurat valorarà en base a diferents paràmetres diferencials com la presència majoritària de vins i caves catalans, així com vins de les D.O. més properes al restaurant. Altres requisits puntuables seran l’existència de vins recomanats per la casa, la qualitat dels vins, el maridatge amb la carta de menjars o la relació qualitat - preu, entre d’altres.

Joaquim Llena, ha felicitat els representants del sector vitivinícola per haver impulsat “aquesta idea en la que, un cop més, Catalunya és pionera, i que ja ha despertat un gran interès entre el sector vitivinícola català, i que ens ha de permetre que realitzar una radiografia del posicionament dels nostres vins al sector restauració. També s’ha referit al fet que “amb el concurs es donarà eines efectives a restauradors i sumillers per tal de potenciar el vi de la nostra terra a les seves cartes i, en suma, apostar pel consum intel•ligent de vi com a part essencial de la Dieta Mediterrània”.

En el decurs de la presentació del Concurs, s’ha indicat que durant aquest mes de maig es farà entrega del material informatiu a tots els restaurants de Catalunya, els quals podran presentar la seva candidatura fins el proper mes d’octubre. El lliurament de premis es farà el proper mes de novembre.

10 de maig de 2007