El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha presidit aquest migdia la cloenda de la XXIV Assemblea General de la FCAC a Valls.

Llena, en la seva intervenció, ha animat als representants de les cooperatives catalanes a seguir treballant per potenciar el cooperativisme com a principal factor de cohesió i permanència del sector agrari, així com a esdevenir un element clau a l’hora de donar valor afegit al producte.

Llena ha remarcat que “només un cooperativisme fort en tots els àmbits de la cadena alimentària i pròxim al consumidor pot generar valor afegit, continuïtat de l’activitat agrària i arrelament de la població al territori”. Per això, ha remarcat que el DAR està al costat del sector cooperatiu i treballa amb ell per “potenciar i ordenar les cooperatives a través de noves vies sense perdre de vista el seu paper tradicional de suport i promoció de les comunitats rurals”.

“Cal que les cooperatives adoptin noves fórmules societàries noves a través de la col·laboració per tal d’afrontar nous reptes i assumir noves activitats econòmiques”, ha explicat Llena. “Des del DAR apostem pel Pla de Modernització i Concentració de cooperatives que inclogui la revisió del model cooperatiu per tal d’adaptar-les a les fórmules societàries modernes”, ha remarcat Llena. El DAR, pel període 2006-2008, està concedint 18,5 milions d’euros per aquest pla que permetrà establir aliances estratègiques per créixer de forma rentable, reforçar la presència dels productes cooperatius en els mercats apostant per la internacionalització, així com incrementar la productivitat i millorar l’eficiència de la gestió.

Llena també ha explicat que les cooperatives tenen al seu abast el Pla de Desenvolupament Rural (2007-2013), que recull les demandes del sector i de la pròpia FCAC, com les mesures per modernització destinades a la indústria agroalimentària i cooperatives per generar valor afegit al producte. Davant els membres de la FCAC, Llena ha admès que els fons europeus s’havien retallat un 40% a causa de la incorporació de més països membres a la Unió Europea. Tot i això, Llena “ha recalcat que el Govern ha fet un gran esforç perquè la dotació no es ressentís d’aquesta retallada, de 998 milions d’euros es passa a 1016”.

19 d’abril de 2007