Des del DAR es proposa crear serveis de prevenció mancomunats, la figura del delegat de prevenció i un gabinet d’estudi sobre les problemàtiques a bord dels vaixells
Avui s’ha presentat la guia La pesca i la prevenció en el treball, elaborada per la UGT amb la col•laboració de la direcció general de Pesca i Acció Marítima
El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del Secretari General de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha presidit avui la cloenda de la presentació de la guia La pesca i la prevenció en el treball.
Aquesta guia, elaborada per la Federació Nacional de Transports, Comunicacions i Mar de la UGT amb la col•laboració de la direcció general de Pesca i Acció Marítima, té com a objectiu ser una eina útil per a les bones pràctiques en matèria de seguretat i salut i, alhora, un bon instrument didàctic per contribuir a la formació dels pescadors.
Segons Llena, aquesta guia serà una eina fonamental per a la formació del sector, ja que recull els riscos del sector i el procediment i els equips que cal fer servir per evitar-los. D’altra banda, el responsable del DAR ha explicat que a través d’aquesta guia es contribuirà a la conscienciació dels professionals, ja que en ella es recull quina és la forma correcta de desenvolupar les tasques que diàriament es fan a bord. Segons Llena serà “una referència, tant per patrons com per mariners, per saber com han d’actuar els professionals per evitar riscos innecessaris” .
En aquest sentit, el conseller ha explicat que la guia presentada avui és un instrument molt didàctic que permet comprovar que molts dels accidents que es produeixen en el mar són previsibles i evitables. Segons Llena “el 90% dels accidents es podrien evitar seguint les indicacions d’aquesta guia”.
Llena ha explicat que aquesta guia és un dels resultats del Congrés de la Pesca Marítima a Catalunya, celebrat a l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya, a l’Ametlla de Mar, els dies 4 i 5 de novembre de 2005. En el decurs d’aquest congrés, el grup que debatia sobre “Condicions de Treball, Formació i Seguretat” va afrontar la problemàtica dels riscos laborals en el sector de la pesca. Dues de les conclusions d’aquest grup de treball van ser la necessitat de crear plans específics de formació sobre la prevenció de riscos laborals i la necessitat d’estudiar i desenvolupar un servei mancomunat de prevenció de riscos laborals per als àmbits portuaris. Tot i que aquesta guia és un primer pas per afrontar la prevenció dels riscos laborals a la mar, el conseller Llena ha afirmat que des del DAR s’està treballant per incrementar els recursos i les accions encaminades a resoldre aquesta problemàtica.
En aquest sentit, el responsable del DAR ha explicat que cal crear també uns serveis de prevenció que, pel nombre, les dimensions i la distribució geogràfica de les confraries de pescadors de Catalunya, en alguns casos podrien ser mancomunats. “Les figures dels delegats de prevenció i els comitès de prevenció i salut són també necessàries si entenem cada vaixell com un centre de treball independent, a partir d’una determinada tripulació” ha afegit el conseller.
Un altre apartat important a millorar, segons Llena, és la vigilància i control de la salut dels treballadors de la mar per tal de prevenir malalties professionals. Pel que fa a la formació en prevenció de riscos, aquesta formació actualment està inclosa en la formació que imparteix l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya, en els programes de les titulacions professionals nauticopesqueres i en els cicles formatius de la família maritimopesquera, tant per realitzar funcions de mariners com per exercir patronies o comandar-ne les màquines. En aquests programes i cicles formatius s’incideix especialment en la prevenció de riscos pel que fa al maneig de la maquinaria instal•lada a bord i les pràctiques de treball segures a bord quan a condicions ambientals de la zona on s’exerceixen les tasques i l’activitat a desenvolupar.
El conseller també ha explicat que caldria garantir, a través de la inspecció, que els vaixells de pesca que tenen la seva base a Catalunya complissin tot el que estableix la normativa actual en matèria de prevenció de riscos, salut, condicions de treball, i seguretat marítima.
D’altra banda, segons Llena una proposta que podria ser de gran ajuda per al sector seria la creació d’un gabinet que permetés l’estudi, l’anàlisi i la investigació d’accidents, malalties professionals i condicions de vida i treball a bord.
Llena ha afirmat que “des del DAR col•laborem, i estem disposats a col•laborar tal com hem fet amb UGT tant en el treball previ d’anàlisi com en la publicació d’aquesta guia, per dissenyar per al sector un futur que no només sigui més rendible i més sostenible sinó que també sigui millor des del punt de vista social”. “Per això és tan important la prevenció dels riscos i la millora de les condicions de treball a bord d’un vaixell”, ha dit el responsable del DAR.
18 juliol de 2007