El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat per Joan Aguado, director general de l’INCAVI, i Marcel Esteve, alcalde de Vilafranca del Penedès, ha explicat avui que l’INCAVI incrementarà gairebé un 50% el seu pressupost en relació a l’any anterior.

Així doncs, Llena ha explicat que “considerem que aquest organisme és una eina clau pel sector de la vinya, el vi i el cava i, per això cal dotar-lo econòmicament per fer possible l’execució de les polítiques que, des del Govern de la Generalitat, volem dur a terme”.

L’INCAVI comptarà amb un pressupost de 5.173.134 euros pel 2007 (el 2006, tenia un pressupost de 3.513.215 euros). Aquest increment anirà destinat bàsicament a la promoció i la divulgació dels vins catalans a través de diferents accions al llarg d’aquest any. L’altra aposta important que assumeix aquest pressupost és la incorporació de l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Domenech i la constitució de l’Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava.

Cal recordar que, el passat 10 d’octubre, es va constituir l’Observatori del Vi, després que la Diputació de Barcelona transferís al DAR l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rosell. Tal i com ha apuntat el conseller, “l’escola continuarà la seva oferta educativa i serà un centre clau en formació reglada i, al mateix temps, ubicarà l’Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava”. Aquest Observatori està format per tècnics del sector productor, elaborador, DO, associacions de consumidors i l’Administració i serveix per recollir informació dels diferents punts de la cadena vitivinícola.

Segons Llena, “permetrà crear una informació i diagnòstic únic a tot el sector que servirà per establir polítiques de futur de la vinya i el vi comptant amb la màxima documentació elaborada, a més, pel propi sector”. Llena també ha anunciat que a la seu de l’escola també s’hi instal·larà el nou Centre Tecnològic del Cava, que en aquests moments està en fase de redacció del projecte estratègic. Així doncs, Llena ha remarcat que “des del Govern de la Generalitat estem dotant al Penedès de més força per ser el motor de la vinya, el vi i el cava a Catalunya i a l’estat espanyol, així com un referent a la resta d’Europa i arreu del món”.

D’altra banda, ahir, 10 d’abril, va finalitzar el termini de presentació de propostes a l’empresa pública REGSA per acabar les obres de la nova seu de l’INCAVI i l’Oficina Comarcal del DAR Vilafranca del Penedès. Així doncs, s’han presentat 5 empreses al concurs públic i es preveu que s’adjudiqui el 26 d’abril, en el Consell d’Administració de REGSA.

Segons el calendari previst, durant el mes de juny s’iniciarien les obres. Llena ha anunciat que el desembre de 2007 es podrà inaugurar la nova seu. El nou edifici compta amb una extensió de 3.762 m2, conté una cava, un ampli celler i un laboratori amb més de 300 m2. Cal destacar, ha afegit Llena, “que hi haurà una sala de tast totalment condicionada i una aula-laboratori per fer cursos de formació”. El pressupost per finalitzar l’obra, en l’estructura de l’edifici existent cedit per l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, és de gairebé 2,5 milions d’euros. Segons el conseller Llena, “disposar d’aquest nou espai suposarà la possibilitat d’incrementar el nivell de serveis de l’INCAVI tant pel propi sector com en la recerca, que vol continuar sent un dels pilars de la seva tasca”.

D’altra banda, Llena ha explicat que “l’enoturisme és una assigantura pendent que cal promoure i el sector ja hi està treballant”. Ha afegit que “cal aprofitar la poca distància amb la ciutat de Barcelona per tal de donar valor afegit al Penedès i a l’enoturisme” i ha remarcat que “el DAR i l’INCAVI estaran al costat del sector per promoure aquest turisme de vinyes i cellers”.

11 d’abril de 2007