El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha inaugurat avui la planta d'industrialització-deshidratació de farratges Polstar Internacional, a Polònia.

A l'acte d'inaguració han acompanyat el conseller Llena, l'alcalde de la localitat de Chodziez, Miroslan Juraszek, el representant de l'Ambaixada d'Espanya a Polònia i conseller del MAPA en aquell país, Bernardo Pons, el president de Polstar Internacional, Tadeusz Glowacki, el director de l'empresa, Josep Maria Fabregat, a més de Ricard Fernández-Deu i Francesc Fernández Ontiveros en qualitat de socis d'aquesta iniciativa empresarial catalano-polonesa. També hi ha participat el subsecretari d'agricultura de la república de Polònia en representació del ministre d'agricultura del país que, en la seva intervenció ha llegit una carta signada pel ministre en la qual elogiava l'esforç inversor que han fet catalans i polonesos en aquesta empresa i ha destacat que la seva posada en marxa incidirà en la producció de farratges a Polònia.

Per la seva banda, Josep Maria Fabregat, ha destacat que “el mercat natural de la seva empresa és Polònia però han aconseguit signar un contracte amb els emirats Àrabs a través del qual distribuiran més de 30.000 tones de farratges fet a Polònia per alimentar vaques d’aquell país”.

Finalment, el conseller Joaquim Llena ha dit que “amb la posada en marxa d’aquesta empresa es pot comprovar com la terra és plana perquè uns catalans estan produint farratges a Polònia i ara vendran per l’alimentació ramadera als Emirats Àrabs” i ha afegit que “tot plegat ens permet veure que hi ha enormes oportunitats en l’agricultura si som capaços d’entendre el món en el qual ens movem”.

Aquesta empresa està situada a la regió de Wielkopolskie, a 80 quilòmetres de la localitat de Poznan. És una iniciativa empresarial sorgida des de Catalunya que s’ha convertit en una de les tres primeres empreses europees en tecnologia d’industrialització-deshidratació, i que se situa entre les 5 empreses amb major capacitat de producció a nivell europeu. A Polònia, ocupa el primer lloc, ja que transformarà 52.000 tones l’any amb possibilitat d’arribar a les 80.000 tones anuals. Polstar Internacional està, en aquests moments, al 85% de la seva capacitat de producció. Compta amb una potència de 2000 kw, gasoducte propi, planta de fabricació de 2.800 metres quadrats, magatzems de producte acabat de 2.500 metres quadras i 22 sitges amb una capacigtat de 3.200 tones de producte. En total, s’han invertit 24 milions de zlotys (6,2 milions d’euros).

Segons les últimes dades disponibles, facilitades pel Ministeri d’Indústria, les exportacions catalanes a Polònia han assolit la xifra de 541 milions d’euros, amb un creixement de 21’56% per sobre de l´import exportat l’any 2005. Catalunya exporta a Polònia l’1’17% de les seves vendes a l’exterior, i suposa el 29’41% del total exportat per Espanya. Per aquest any 2007, el DAR, a través de PRODECA, participarà novament a la Fira Polagra, a Poznan, des 15 al 19 de setembre. Es tracta d´un saló d’alimentació que constitueix la cita més important del sector a Polònia i també a l’àmbit centreeuropeu. Enguany, participaran les empreses Albet i Noya, Emilio Miró Salvat, Frutaria, Luis Oliveras, Giró Ribot, Nufri SAT i Sant Isidre de Les Borges.

 De fet, el Departament d’Agricultura ja va fer possible la presència empresarial catalana en aquesta mostra durant els anys 2004 i 2005, comptant amb la participació de més de 25 empreses catalanes a Polagra. L’any 2005, fruit de l’acord entre PRODECA, FECIC i ANAFRIC es va encarregar al Centre de Promoció de Negocis de Varsòvia un estudi del mercat polonès per al sector de la carn de porcí, transformats i menuts. Aquest estudi es va presentar al sector en el segon trimestre de l’any passat. En l’actualitat, hi ha 32 empreses catalanes que exerceixen la seva acció econòmica a Polònia repartides entre els sectors de la fabricació de productes per a banys i sanitaris, productes veterinaris, roba i complements, metal•lúrgia, construcció i immobiliàries, accessoris de l’automòbil, plàstics, additius alimentaris, vins i caves, productes farmacèutics hemoderivats, cosmètica, enginyeria agrícola i pinsos.

26 d’abril de 2007