La Dieta Mediterrània i els seus aliments constitueixen un dels eixos de la política agroalimentària espanyola i aconseguir formar part d’aquesta llista de la UNESCO significaria un impuls important per a la promoció dels seus productes

El Secretari General d’Agricultura i Alimentació del MAPA, Josep Puxeu, i el conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, han ofert aquesta tarda una roda de premsa per informar sobre el procés per a la inclusió de la Dieta Mediterrània a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

A la roda de premsa també hi han assistit el Vicepresident de la Fundació Dieta Mediterrània, Francisco Sensat, i la Directora General d’Indústria Agroalimentària i Alimentació del MAPA, Almudena Rodríguez.

Durant la trobada, el conseller ha destacat que per primera vegada en un procés per incloure una proposta a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat s’ha aconseguit el ple suport de la Comissió Europea, fet que suposa un moment d’inflació en la història d’aquest reconeixement internacional. La proposta espanyola ha comptat també amb suport explícit d’Itàlia, Portugal, França i Grècia i l’assentiment de la resta de països de la UE.

 Aconseguir formar part d’aquesta llista de la UNESCO permetria una divulgació més extensa de la Dieta Mediterrània i significaria un impuls important per a la promoció dels seus productes. Per tant, Espanya no estalviarà esforços en la seva defensa ja que es tracta d’aconseguir una estratègia comuna i coordinada entre els principals països depositaris i representatius de la dieta mediterrània, i les seves produccions, i aquells altres que estan interessats en aquesta defensa, encara que no sigui el seu model alimentari.

La Dieta Mediterrània forma part del patrimoni cultural, històric, social i territorial i mediambiental, des de fa molts segles i està estretament vinculada a l’estil de vida dels pobles mediterranis al llarg de la seva història. Els beneficis saludables del model alimentari mediterrani han estat demostrats científicament, la qual cosa li atorga una potencialitat i competitivitat creixents, al cobrir les expectatives dels consumidors europeus i tercers països.

A més, la Dieta Mediterrània estimula la producció i consum locals, fomenta una agricultura respectuosa amb el medi ambient i promou els intercanvis i iniciatives regionals, contribuint al diàleg cultural, a la transferència de coneixements i tecnologia i a la revitalització econòmica i social de totes les comunitats del Mediterrani.

D’altra banda, el passat 27 de juny, la Ministra d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Elena Espinosa, va mantenir una reunió amb el Patronat de la Fundació Dieta Mediterrània, de la qual es Patrona major, en la qual es va ratificar el compromís de col•laboració per a sol•licitar a la UNESCO que la Dieta Mediterrània fos inscrita a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. En aquesta reunió, es va manifestar el compromís de fomentar l’estudi, la investigació i la difusió del coneixement mil•lenari que representa la Dieta Mediterrània.

En aquest sentit, el Patronat de la Fundació ha realitzat una Declaració en la qual subratlla que la Dieta Mediterrània continuï sent un patrimoni viu, que sigui transmetent-se, sense discontinuïtat, de generació en generació i que sigui recreada, amb les seves respectives tonalitat locals, per diverses comunitats en les quals aporta un sentiment d’identitat. Així mateix, reconeix i agraeix el paper de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura, en particular amb l’impuls de Convencions per a la preservació i protecció dels patrimonis culturals del món.

La Convenció per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de 2003, suposa per a la Fundació Dieta Mediterrània, una referència indiscutible i un nou impuls per al seu esforç i compromís a favor del patrimoni immaterial que representa la Dieta Mediterrània.

 El Patronat ostenta la representació de la FDM, per a la realització de les seves finalitats funcionals. Està presidit per Lluís Serra-Majem i en ell estan representats el MAPA, el DAR i l’Ajuntament de Barcelona.

 19 juliol de 2007