El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha avançat aquesta tarda, davant la Comissió d’Agricultura, Ramaderia i Pesca del Parlament de Catalunya, algunes de les mesures agroambientals previstes en el nou Pla de Desenvolupament Rural 2007-2013 que beneficiaran el sector de l’avellana. Aquestes mesures s’inscriuen en el marc de l’acord assolit entre el sector i el DAR.

Així, com ha destacat Llena, “el conreu de l’avellana es podria acollir als següents ajuts: mesura de lluita contra l’erosió en medis fràgils de conreus llenyosos en pendents o terrasses de pedra seca i manteniment del paisatge; agricultura racional i de conservació en el conreu de la fruita seca; i agricultura ecològica”.

Quant a la primera de les esmentades mesures, el titular del DAR ha explicat  que aquesta línia es divideix en cinc subactuacions diferenciades: lluita contra l’erosió en conreus llenyosos amb murs de pedra seca, manteniment de talussos amb vegetació, manteniment d’arbres aïllats, plantació i manteniment d’arbres aïllats, i manteniment de camins. Les primes estimades se situarien entre els 22 i els 240 euros per hectàrea.

Pel que fa a la línia relativa a agricultura racional i de conservació en el conreu de la fruita seca, Llena ha assenyalat que cal complir amb uns requisits bàsics i compromisos que se centren en: la utilització de tècniques mecàniques en l’eliminació dels rebrots; el manteniment de la coberta vegetal; l’ús de tècniques contrastades de confusió sexual, trampeig massiu i també de control biològic eficaç i provat; realització d’analítiques de sòls; mantenir la superfície de cultiu durant almenys cinc anys, sense disminuir; mantenir la superfície mínima de cultiu que es definirà per cada zona homogènia i cultiu per tal que el sistema sigui efectiu; i dur a terme un quadern d’explotació específic. Les primes estimades per a aquesta mesura se situarien en un mínim de 200 euros per mitjana, com ha reflectit el conseller.

Finalment, la mesura que fa referència a agricultura ecològica preveu, com ha remarcat el màxim responsable del DAR, els següents requisits bàsics i compromisos: el compliment de les normes de producció que estableix el Reglament CE 2092/1991, que regula la producció ecològica; complir el Quadern de Normes Tècniques de Catalunya; no cultivar la mateixa espècie en altres parcel•les de l’explotació o no s’utilitzi mètodes d’agricultura ecològica; mantenir la superfície mínima de cultiu que es definirà per a cada zona homogènia i cultiu per tal que el sistema sigui efectiu; i dur a terme un quadern d’explotació específic. La prima estimada per aquesta mesura és de 195 euros per hectàrea.

Llena també ha fet palès que, a aquestes tres mesures agroambientals consensuades amb el sector, cal afegir que aquest ja rep actualment un total de 396 euros per hectàrea en concepte d’ajudes directes, cofinançades per la Unió Europea (UE), el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), i el DAR.

08 de març de 2007