El director general de Planificació i Relacions Agràries del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Antoni Díaz Vendrell, ha presidit avui la reunió de la Taula Sectorial del Cítrics, que ha tingut lloc a Tortosa.

La reunió de la Taula Sectorial dels Cítrics ha servit per posar en comú la posició del sector i la de l´Administració, i, en aquest sentit, el director general de Planificació i Relacions Agràries ha exposat les mesures de xoc que proposa el Departament d’Agricultura i que “es concentren en la regulació de mercat amb les retirades de producció i a més, mesures dirigides a la industrialització pel que fa a contractes per a  la transformació”.

Pla de xoc (I) – Regulació de mercats

Díaz Vendrell ha explicat que l’actual situació de mercat fa que enguany esdevingui prou justificat desencadenar el mecanisme de retirada que preveu l’OCM dels cítrics frescos i transformats, i ha assenyalat que “el DAR treballarà per facilitar que la gestió sobre la retirada s’efectuï de forma àgil i ràpida i que no comporti dificultats afegides als productors, cooperatives i/o organitzacions professionals (OPFH)”. Cal recordar que cada organització professional de cítrics pot retirar el cinc per cent de la producció comercialitzada resultant de la mitjana dels dos anys anteriors més l’actual. Aquest percentatge es pot incrementar fins el vuit per cent en cas que en dues de les campanyes només s’hagi retirat un dos per cent.

A més, el director general ha explicat que “enguany la producció de cítrics de Catalunya és un 28% superior a la de l’any passat i aquesta situació representa un problema evident des del punt de vista de la gestió d’aquest volum”. El director general de Planificació i Relacions Agràries ha explicat també que “el MAPA s’ha mostrat receptiu a la petició del sector d’estudiar la possibilitat d’autoritzar i subvencionar les retirades en camp”. L’objectiu es fixaria, tal i com ha dit Díaz Vendrell, “en compensar les despeses que suposaria enterrar el producte que es deixa a l’arbre i a la parcel•la per motius mediambientals i fitosanitaris. Per tant, des del DAR s’està obert a estudiar l’aplicació de la normativa i el finançament corresponents”.

Pla de xoc (II) – Transformació

Pel que fa a l’àmbit de la transformació, el Departament d’Agricultura farà les gestions oportunes per aconseguir tant l’ampliació dels terminis previstos per als lliuraments de producte a indústria com revisar les quantitats contractades per a la indústria respecte els volums previstos en els contractes inicials, a més d’afavorir l’increment de la capacitat d’emmagatzematge de les indústries per anar donant sortida als volums que els hi vagin arribant de producte destinat a transformació.

Acció sectorial

Antoni Díaz ha reiterat a la Taula Sectorial la “disposició del DAR a activar amb urgència un calendari de reunions del Grup de Treball per a fer el seguiment i el desplegament del Pla de Suport al sector que el Departament d’Agricultura va presentar a finals de l’any passat”. Els responsables del DAR s’han mostrat oberts a iniciar accions per a planificar estratègies de promoció i comercialització dels cítrics de Catalunya, a més de campanyes de foment del consum.

La reunió de la Taula Sectorial dels Cítrics ha convocat més d’una vintena de representants de les organitzacions sindicals i professionals del sector, i ha comptat a més, amb la presència del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, el director de comercialització del Departament d’Indústria, Universitats i Empresa, Antoni Farré,  i els directors dels serveis territorials del DAR a l’Ebre i a Tarragona, Antoni Espanya i Antoni Sans, respectivament.

25 de gener de 2007