El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha presentat avui al Consell Executiu un informe sobre la modernització del sector agroalimentari català i el suport econòmic que està rebent per part de l'Administració.

El conseller Joaquim Llena ha explicat que, "tenim un sector amb nombroses oportunitats i molt de camp per recórrer, i per aquest motiu, el Govern de la Generalitat ha decidit afrontar el repte de la modernització i la competitivitat al camp".

Llena ha manifestat que aquesta modernització persegueix: -proveir la ciutadania d’aliments segurs i de qualitat -disposar d’una agroindustria competitiva en el món i lligada al territori -tenir explotacions amb una dimensió econòmica suficient -garantir una gestió amb criteris empresarials -convertir la innovació en una constant de les explotacions catalanes -garantir un paisatge endreçat i un medi ambient equilibrat. Així mateix, el conseller ha anunciat que en les properes setmanes, sotmetrà a consideració del Govern el Pla de Desenvolupament Rural 2007-2011, i ha assenyalat que l’aportació de la Generalitat creixerà un 40%, respecte el PDR 2000-2006.

Actualment, el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural disposa de tot un seguit d’instruments per aconseguir aquesta modernització. Segons ha explicat el conseller en la roda de premsa de Govern “el camp català disposa d’una dotació de més de mil milions d’euros anuals”.

El pressupost 2007

Amb l’entrada a la Generalitat del govern d’esquerres, s’ha fet una clara aposta per l’agricultura i la pesca a Catalunya. Els comptes del Departament porten quatre anys consecutius de creixement i això suposa un increment acumulat del 65% respecte el pressupost del 2003, l’últim any de govern de CIU. En concret, el pressupost per a l’exercici 2007 supera els 344 milions d’euros, un 8,04% més que l’any 2006. Si es tenen en compte les entitats, societats i consorcis que formen part del Departament d’Agricultura el pressupost pel 2007 s’acosta als 480 milions d’euros. Aquí, figuren l’INCAVI, l’IRTA, PRODECA, i o REGSA i REGSEGA.

Primer Pilar de la PAC

A banda de l’esforç pressupostari de la Generalitat per al sector agroalimentari, cal tenir present la forta aposta que ha fet la Unió Europea. L’actual política agrària comunitària (PAC) està configurada en dos pilars: Primer Pilar: Polítiques reguladores de mercat, amb ajuts directes a les explotacions agràries, finançats al 100% amb fons pressupostaris comunitaris. Més del 77% del pressupost del primer pilar va a ajuts directes. Durant l’any 2006, 316 MILIONS d’euros van anar destinats a ajuts directes als agricultors catalans. Segon Pilar: Polítiques socioestructurals mitjançant mesures i ajuts que es financen entre la Unió Europea i els Estats Membres. Aquí es trobaria el Pla de Desenvolupament Rural.

PDR 2007-2013

En les pròximes setmanes està previst que el Govern aprovi la proposta de PDR 2007-2013, que ha elaborat el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural. Les fonts de finançament del Pla de Desenvolupament Rural 2007-2013 són tres: Unió Europea, Govern central i Generalitat. En aquest sentit, la Generalitat ha incrementat la seva aportació en un 40%, fins a situar-se en els 469 milions d’euros, mentre que l’Estat Espanyol també ha elevat la seva aportació, en un 33% perquè el camp català disposi d’ajuts a la modernització, a la incorporació de joves i per fomentar una agricultura professional en tots els sentits. Pel que fa a l’aportació de la Unió Europea, la seva contribució s’ha reduït un 40% donat que Catalunya, gràcies al creixement dels seus indicadors socioeconòmics, ja no és una regió de convergència. Actualment, els fons europeus s’han de redistribuir entre un major nombre de regions arran de l’ampliació de nous membres. Per tant, durant el període 2007-2013, Catalunya disposarà d’un total de 1.016 milions d’euros per aplicar les mesures previstes en el Programa de Desenvolupament Rural.

D’aquesta manera, gràcies a les contribucions dels govern de Catalunya i de Madrid, el sector agroalimentari català podrà disposar de més recursos que en el període 2000-2006. D’acord amb la distribució prevista dels 1.016 milions del PDR, el 56% va destinat a l’increment de la competitivitat del sector agrari, mentre que el 27% permetrà millorar el medi ambient i l’entorn rural. El tercer paquet es destinarà a la qualitat de vida i la diversificació, un 12%. Pel que fa partides concretes, prop de 580 milions es dediquen a l’eix 1: Increment de la competitivitat del sector agrari, el que representa un 9% menys que a l’anterior període. Aquesta reducció ve motivada per la decisió del Govern de treure d’aquesta partida els diners destinats a regadius, com s’aprecia en la partida d’infraestructures, que baixa prop d’un 60%. Aquesta inversions ja estan previstes en el Pla de Regadius. Dins de l’eix 1, una de les partides que més creix i respon a les demandes dels sindicats agraris és la destinada a incorporació de joves. En concret, s’incrementa un 52,6% la dotació i es passa de 44,5 milions d’euros a 68 milions d’euros per aquesta finalitat.

 En relació a aquest tema, el conseller Joaquim Llena ha anunciat que el compromís del Govern d’atendre totes les sol•licituds d’incorporació de joves que arribin al Departament perquè aquesta és una mesura és clau pel futur del camp català. Un altra línia d’ajusts clau és la modernització de les explotacions, amb una dotació de 120 milions, prop d’un 70% més. D’altra banda, l’assessorament és una novetat en aquest PDR, i permetrà oferir les eines necessàries a l’agricultor per fer viable la seva explotació. 54 milions d’euros aniran destinats a aquesta finalitat durant el període 2007-2013.A l’eix 2, que concentra les actuacions destinades a la millora del medi ambient i l’entorn rural, una de les mesures més potents són els ajuts agroambientals i foment de la ramaderia ecològica. Amb un creixement del 30%, el sector disposarà de fins a 170 milions d’euros. En el marc del tercer eix, que uneix les polítiques destinades a la qualitat de vida i la diversificació de l’economia a les zones rural, es disposa d’un total de 128 milions d’euros, un 75% més. En aquest apartat, es fomenta la creació de microempreses, foment del turisme, patrimoni rural, entre d’altres. Parlem de 65 milions d’euros, un 152% més que en el període 2000-2006. En relació a les crítiques del sindicat Unió de Pagesos a l’entorn del PDR, el conseller Llena, ha destacat que “s’han fet més de 80 reunions per tractar aquest i altres temes. Justament ahir vam fer la darrera per pactar possibles acords, però no va ser possible”. El conseller ha admès que la xifra total pel PDR és innegociable i ha recordat que s’ha fet un important esforç pressupostari i que personalment “ja m’hauria agradat disposar de més fons, però la realitat és tossuda i el marc europeu és el que és”.

Pla de Regadius

El conseller d’Agricultura ha explicat que la potenciació de nous regadius eficients i la modernització dels existents és clau per disposar d’una major producció d’aliments, de més aigua de boca per tot Catalunya i per generar més llocs de treball i riquesa a les zones pròximes al reg. Per aquest motiu, el Govern disposa d’un Pla de Regadius amb una dotació total de 4.400 milions d’euros Les principals actuacions del Pla son modernitzar els regs tradicionals (Canals d’Urgell, Canal d’Aragó i Catalunya) i implantar nous regadius eficients a Catalunya (Segarra-Garrigues, Algerri-Balaguer o bé el Segrià Sud i el Garrigues Sud. Bàsicament, el Pla centra la seva area d’actuació en les zones més àrides de Catalunya i amb menor pluviometria.

D’aquesta manera, es millora la productivitat de les explotacions, ja que per exemple, la olivera incrementa el seu rendiment en un 500% amb la millora del reg, i el mateix succeeix amb el blat de moro, amb un estalvi del 30% d’aigua la seva producció creix un 25%.

Pla Complementari de Modernització

 Finalment, el Departament posarà a l’abast del sector una línea de crèdits a tornar en el període de 5 a 10 anys per fomentar la modernització del camp. Serà una línea a interès 0, amb un període de carència de 2 anys i amb un import aproximat de 250 milions d’euros.

8 de maig de 2007