El director general de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans, ha anunciat avui que el departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), a través de la direcció general de Pesca i Acció Marítima, establirà un paquet de mesures de gestió i control per tal d’incrementar la protecció de la garota.

Sans ha fet aquestes declaracions després de la presentació de les mesures de gestió i el Pla Especial de Control de la Garota que ha establert el DAR per tal d’incrementar la protecció d’aquest recurs marí. Sans ha manifestat que “encara que actualment ja existeix normativa que regula l’extracció de garotes, tant de mariscadors professionals com de pescadors esportius, la direcció general de Pesca i Acció Marítima ha decidit incorporar un paquet de mesures de gestió per tal de garantir la protecció d’aquest invertebrat marí que té un paper molt important en l’equilibri de l’ecosistema litoral”. En aquest sentit, Sans ha explicat que les mesures aniran encaminades, en el cas de la pesca recreativa, a la reducció del període hàbil de pesca fent-lo coincidir amb l’establert per a la pesca professional i, a l’establiment d’una talla mínima. En el cas dels mariscadors professionals, “les mesures s’adreçaran tant a la reducció de captures com a l’establiment de la campanya d’extracció màxima de 8 mesos l’any que permeti garantir un cicle de reproducció complert”, ha comentat Sans.

D’altra banda, el director general de Pesca i Acció Marítima ha explicat que properament es crearà una comissió on hi haurà representants de tots els sectors implicats amb l’objectiu de realitzar cada sis mesos un seguiment exhaustiu de la situació de les garoines. Segons Sans, “aquesta comissió ha de ser un veritable observatori per analitzar el veritable estat de les garoines a les nostres costes”.

Paralel•lament, s’establirà un Pla intensiu de control durant la campanya d’extracció anual de la garota que permetrà, mitjançant la inspecció, garantir que la recollida de la garota s’efectua dins els nous requisits legalment establerts i exclusivament per persones acreditades, ja siguin professionals o pescadors esportius. A més, aquest control està encaminat també a assegurar, tant per motiu sanitaris com de gestió pesquera, la traçabilitat del producte, és a dir, la correcta identificació del producte des del moment de l’extracció fins arribar al consumidor final.

Sans ha volgut recalcar que la voluntat del DAR no és sancionadora sinó de conscienciació i reflexió davant l’evident descens de d’aquest invertebrat marí. També ha afegit que “des del DAR es treballa per garantir un equilibri entre el consum, la qualitat i el conservadorisme de la garoina”.

El director general de Pesca i Acció Marítima també ha explicat que aquest paquet de mesures que establirà el DAR és fruit dels resultats obtinguts de l’estudi de la caracterització i coneixement de l’estat actual de les poblacions de garotes a la costa de Catalunya, que el DAR ha encarregat a la Universitat de Barcelona i a l’empresa Ecoproges.

Aquest estudi, que és una reedició de l’avaluació realitzada l’any 1992, ha permès contrastar i avaluar l’evolució de la garota com a recurs pesquer a les nostres costes. Segons Sans, gràcies a aquest estudi s’ha pogut observar una davallada important en la densitat de població de la garota en nombre d’habitants per metre quadrat–en alguns casos el descens ha estat en més de la meitat- en la major part de les zones mostrejades de la província de Girona i la resta del litoral català.

D’altra banda, el director general de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans, ha aprofitat aquest acte de presentació per demanar als Ajuntaments costaners de la demarcació de Girona la seva col•laboració en la campanya informativa i divulgativa adreçada al sector de la comercialització i restauració que duu a terme el DAR.