El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha anunciat aquesta tarda que el Departament estudia la possibilitat d’ampliar el reg de la Terra Alta de 9.000 fins a les 14.200 hectàrees. Llena ha fet aquestes declaracions en resposta a una pregunta del diputat del PSC, Joaquim Paladella, en el si de la Comissió d’Agricultura, Ramaderia i Pesca del Parlament de Catalunya.

El titular del DAR ha explicat que, de cara a aquesta possible ampliació, s’està en fase de redacció i consulta, d’un nou projecte que ha de servir com a base per a la concessió dels volums d’aigua addicionals. Un cop es disposi de la concessió, i tenint en compte que les infraestructures bàsiques ja s’han dimensionat i  construït amb aquesta previsió, es podrà iniciar els projectes i treballs que hauran de permetre, amb una nova programació, la transformació d’aquesta nova zona d’ampliació del reg actualment en execució.

El conseller també ha manifestat que “la previsió d’actuacions programades de transformació en regadius per al període 2007-2011 contempla la posada en servei a la comarca de la Terra Alta de 5.850 hectàrees”. En aquesta comarca, existeix tres àrees d’actuació en matèria de transformació i millora de regadius:

1. Reg de la zona oriental

Les obres per a la transformació de la zona del reg oriental de la Terra Alta, es varen iniciar l’any 1999, afectant unes 9.000 hectàrees dels termes municipals de Batea, Bot, Caseres, Gandesa, La Fatarella, Pobla de Massaluca, Vilalba.

Actualment, la situació dels treballs pendents, i les previsions de finalització són les següents:

Obra    Fase    Finalització

Xarxa distribució. Fase III. 2na. Etapa     en execució     febrer 2008

Xarxa distribució. Fase IV    en execució     març 2009

Xarxa distribució. Fase V i VI     a iniciar en 2007    setembre 2010

També cal destacar l’ampliació i millora del reg de Bot, actualment en fase de redacció el projecte d’actualització de la concessió, amb una superfície de 88 hectàrees i una inversió de més d’1.7 milions d’euros.

2. Reg de la zona occidental :

Afecta, bàsicament als termes municipals d’Arnes, Horta de Sant Joan i Prat del Compte, amb una superfície d’actuació d’unes 2.000 hectàrees, per a regs de suport als actuals conreus de fruiters secà com l’ametller, olivera i vinya, principalment. Actualment els treballs es troben en la fase de redacció dels projectes, i dels estudis hidrogeològics per a determinar les possibilitats dels cabals d’aigua disponibles.

3. Reg de Pinell de Brai :

Tot i que està pràcticament executat, s’han continuat realitzant actuacions de millora i modernització, i fins i tot de petites ampliacions, per tal d’optimitzar al màxim les potencialitats d’aquest regadiu.

08 de març de 2007