El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha anunciat avui a la fira internacional més important de fruites i hortalisses, Fruit Logística 2007, que el Departament promourà en els proxims cinc anys un pla per instal·lar xarxes de protecció contra la pedra en els camps catalans.

El Departament està estudiant els mecanismes financers necessaris per fer-se càrrec dels interessos i de les amortitzacions a 10 anys. Així mateix, amb la instal·lació d’aquestes xarxes antigranís, els agricultors podran invertir menys diners en l’assegurança, i la qualitat i la quantitat dels seus productes serà major. Amb mesures com aquestes, el Departament vol disposar de fruita en els mercats nacionals i internacionals durant un major nombre de mesos.

I una altra mesura que incidirà en aquest objectiu es la potenciacio de noves varietats, que s’estan promovent des dels treballs d’investigació que impulsa l’IRTA. Aquesta proposta la farà arribar avui el conseller als representants dels sector fructícola que s’han desplaçat a la fira de Berlín

En una trobada amb els mitjans de comunicació a Berlín, el conseller Llena ha concretat que es calcula que la inversió inicial (primer any) d’instal·lació de les xarxes de pedra és d’uns 15.000 euros per hectàrea. La variació de preu pot ser funció del marc de plantació, de la grandària de la parcel·la i del tipus de xarxa que es vulgui instal·lar. La vida mitjana útil d’aquestes xarxes ronda entre 7 i 10 anys, si bé pot ser més elevada. Cal tenir present que aquests agricultors cada any tenen un risc permanent de danys per pedra i per tant, l’assegurança de pedra és una contingència assumida per la major part dels empresaris agrícoles de Catalunya. De fet, és la més comuna de les assegurances contractades en fruiters.

Es calcula que el nivell de cobertura total de l’assegurança a Catalunya és de gairebé el 70%, tot i que, a les zones de fructícoles de Lleida i Girona la cobertura se situa a l’entorn del 75%. Actualment, del cost total de les primes, el Departament d’Agricultura subvenciona un 10% i el Ministeri (ENESA) un 35%, per la qual cosa el pagès arriba a pagar un 55% del cost total de les primes assegurades, inclosa la pedra. Amb la incentivació de les xarxes antigranís, els agricultors podran accedir a una bonificació de la tarifa de la prima de l’assegurança del 80%. Al 100% no es podria arribar principalment per dues causes: perquè en període de floració existeix un risc a causa de que les xarxes estan obertes (no col·locades) i perquè existeix la possibilitat de que s’esdevinguin tempestes molt violentes que facin de la xarxa una barrera poc eficient.

La promoció o incentivació de xarxes de protecció contra la pedra suposaria un estalvi molt important en la subvenció a les primes atorgada pel Departament, així com un estalvi important per a l’agricultor. Altrament, augmentaria el valor del producte final quan aquest és protegit, ja que els danys en general són menors i per tant, la quantitat i la qualitat major. Aixi mateix, garantiria un stock permanent en el mercat durant un major periode de temps.

Avui en dia, Catalunya és el primer productor de fruita dolça d’Espanya i el quart mundial en pera, préssec i nectarina. La producció anual és de més d’un milió de tones de poma, pera, préssec i nectarina, dels quals s’exporta un 25%. Amb fira com la de Fruit Logístic, els productors catalans fan una clara aposta per la internacionalització i poden establir i consolidar contactes comercials amb visitants i professionals que procedeixen de més de cent països de tot el món.

Aquest any, una trentena d´empreses catalanes estan participant a la Fira, de les quals 15 ho fan sota el paraigues de PRODECA, en col·laboració amb Catalunya Qualitat i Asofruit.

Demà, el conseller Llena es reunirà a les 13:00 hores, amb el secretari general del MAPA, Josep Puxeu, el conseller d’Agricultura i Aigua de Múrcia, Antonio Cerdà, i el conseller d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Juan Potino. En el transcurs de la trobada, es parlarà de la reforma de la OCM i els reptes del sector de la fruita a Espanya. La trobada tindrà lloc a l’estant de Múrcia, a Fruit Logístic Berlín.

8 de febrer de 2007