El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha destacat avui, en el decurs de la inauguració del 150è aniversari del Canal de la Dreta de l’Ebre, que actualment les actuacions en nous regadius i millora dels existents previstes a les Terres de l’Ebre abasten gairebé 71.000 hectàrees amb una inversió total d’uns 840 milions d’euros, que beneficarà les següents actuacions: Aldea-Camarles, Delta Ebre Marge Dret i Esquerre, Garrigues Sud, Guiamets, Mora la Nova, Ribera d’Ebre, Xerta Sénia, Terra Alta i regadius de la Ribera d’Ebre. 

El conseller ha estat acompanyat del director general de Planificació i Relacions Agràries del DAR, Antoni Diaz, i del director dels Serveis Territorials del Departament a les Terres de l’Ebre, Antoni Espanya.

Llena ha volgut fer palès que “estem davant d’uns regadius econòmicament i mediambientalment sostenibles perquè permeten mantenir una important població en el territori, que ha estat i és la protagonista de la seva transformació i manteniment en l’estat actual. Els habitants de Delta han generat un potencial econòmic i mediambiental que cal preservar i impulsar”.

El titular del DAR ha instat tots els assistents a fer molta pedagogia sobre el que significa l’aigua i els regadius “per fer que la gent entengui la seva importància ja que no només permeten produir més aliments sinó que, alhora, vertebren el territori, el fan més potent, la població esdevé més estable, diversifiquen l’economia, i afavoreixen el relleu generacional”. Així, Joaquim Llena ha fet una crida a aprofitar aquest 150 aniversari per fer aquesta pedagogia, tal com ell mateix va fer ahir amb tots els membres de l’executiu en la reunió del Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya.

En aquest context, el conseller ha remarcat que el Canal de la Dreta de l’Ebre, amb una superfície de 13.581 hectàrees i que afecta 4.952 regants, ha forjat el progrés de les comarques deltaiques, “és la història d’un èxit que ha repercutit en el benestar de tots els municipis que abasta”. Els regadius són de fet la clau del desenvolupament de les Terres de l’Ebre, unes infraestructures que han estat les responsables de la transformació del Delta, la segona zona humida més gran de la Península Ibèrica. Des del 2004 el Departament té signat un conveni de col•laboració amb Delta-Med per impulsar el desenvolupament sostenible dels Deltes i les Zones Humides.

“La transformació del Delta ha estat possible mitjançant l’acció coordinada dels habitants de la zona i de les administracions”, ha indicat Joaquim Llena, qui ha recordat que el Ministeri d’Agricultura, en el seu moment, i ara el DAR han construït infraestructures cabdals que comprenen des de la xarxa primària d’electrificació de tot el Delta a la construcció de camins i sèquies, així com grans desguassos i les estacions de bombament primàries.

Val a dir que al mes de març es preveu que quedi enllestit l’estudi d’impacte ambiental de les obres de modernització del Canal de la Dreta de l’Ebre, que està redactant SEIASA, i treure’l a informació pública.

El Pla de Regadius a Catalunya preveu diverses actuacions en matèria de nous regadius a les Terres de l’Ebre, com ara: Terra Alta i ampliacions (11.732 hectàrees, 176 milions d’euros); Xertà-Sènia (16.500 hectàrees i una inversió total prevista de 300 milions d’euros), Aldea-Camarles (4.879 hectàrees i 106 milions d’euros d’inversió), i regadius de la Ribera d’Ebre (3.249 hectàrees i un cost previst de 49 milions d’euros).

Quant a millora de regs, les actuacions contemplades en aquesta zona són, entre altres: Delta de l’Ebre (25.000 hectàrees i una inversió de 150 milions); Guiamets (2.424 hectàrees i 23 milions d’euros d’inversió), i Mora la Nova (717 hectàrees i 4 milions d’euros).

 

L’esmentat Pla de Regadius a Catalunya, que Llena va presentar dimarts al Consell Executiu, preveu una inversió total de 4.400 milions d'euros per modernitzar regs tradicionals com el Delta i implantar nous regadius eficients com el Garrigues Sud. Amb aquestes actuacions es generarà estalvi d’aigua, més ocupació i riquesa i s’incrementarà la producció.

Actualment, hi ha prop d’un 1 milió 140 mil hectàrees de conreu a Catalunya, de les quals 275 mil són de superfície regada. Per tant, el 25% de la superfície de conreu del nostre país és de regadiu, i en la seva majoria, un 77% d’aquests 275 mil hectàrees, s’estan regant per reg tradicional.

28 de febrer de 2007