El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes SA (PRODECA), dóna suport a la participació del sector de la planta ornamental al Salon du Vegétal, que se celebra a la ciutat francesa d’Angers, entre demà i divendres, 23 de febrer. Es tracta d’una de les fires més rellevants quant a projecció en el mercat francès, un dels destins prioritaris d’aquest sector.

Empreses catalanes participants en l’estand de Catalunya al Salon du Végétal:

Associació de Viveristes de Girona    Girona (Gironès)

Corma    Premià de Dalt (Maresme)

Intermediació de Mercat    Vilassar de Mar (Maresme)

Global Maresme    Vilassar de Dalt (Maresme)

Vivers de Cardedeu    Cardedeu (Vallès Oriental)

El sector de la planta ornamental, que té com un altre dels mercats prioritaris l’alemany, va participar a finals de gener en la fira IPM, celebrada a Essen, que té una periodicitat anual i convoca més de 60.000 visitants professionals de 70 països.

En l’estand de Catalunya, van ser presents tres firmes de forma directa: Clavisa, de Vilassar de Dalt (productor de cactus i planta crassa); Intermediació del Mercat SL, de Vilassar de Mar (firma comercial del Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Catalunya); i CCM - Euromaresme Group SL, de Vilassar de Mar (comerç al major de planters ornamentals, distribució de material vegetal). A més, hi va estar representada la Federació de Viveristes de Catalunya, entitat que agrupa les quatre associacions: Associació d’Agricultors Viveristes de Barcelona, Associació d’Empresaris Horticultors de Lleida, Associació d’Horticultura Ornamental i Associació de Viveristes de Girona.

El sector català de la Planta Ornamental, molt dinàmic, estructurat i concentrat en determinades zones periurbanes, esdevé estratègic perquè genera un desenvolupament equilibrat i sostenible, actua de complement i, en certa mesura, fre al creixement urbanístic alhora que genera riquesa i llocs de treball a través de la producció i la comercialització de productes amb un alt valor afegit. Hi predominen les explotacions en règim de propietat, sobretot petites, tot i que hi ha una tendència a l’agrupament d’oferta a través de cooperatives de comercialització potents, amb capacitat d’abastir mercats.

Aquest sector es divideix en dos subsectors importants: plantes herbàcies i arbustives, que tenen necessitats diferents respecte del procés d’internacionalització, atès els diferents estadis en què es troben.

20 de febrer de 2007