El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat de la directora general d’Agricultura, Ramaderia i Innovació, Montserrat Gil de Bernabé, i de la directora dels Serveis Territorials del DAR a Lleida, Rosa Cubel, ha signat avui divendres, amb el rector de la Universitat de Lleida (UdL), Joan Viñas, el protocol per a la coordinació i col•laboració entre ambdues parts per impulsar les actuacions identificades com a prioritàries per al Pla Estratègic 2006-2012 de l’esmentada Universitat en matèria de ciència i tecnologia agroalimentària a Catalunya.
L’acord considera que la UdL ha d’orientar i aprofundir prioritàriament la recerca agroalimentària a Catalunya, amb progressiva coordinació amb el DAR, així com amb d’altres agents del sistema de ciència i tecnologia a Catalunya. El conseller ha manifestat que “la realitat ens obliga a anar agafats de la mà. Administració, universitat i sector privat hem d’anar junts per aconseguir un sector agroalimentari més competitiu”. El conseller, a més, ha destacat que el sector està vivint un moment històric donat que ningú hagués anticipat ara fa uns anys que el preu dels cereals pujaria amb tanta força com està fent, a causa de l’excés de demanda i no pas pels biocombustibles.
El titular del DAR ha afegit que, com marca el document, ambdues parts s’emplacen a seguir treballant per tal que a Lleida, la col•laboració de la UdL, el Departament, i d’altres institucions amb activitats de recerca, puguin generar infraestructures de R+D que siguin reconegudes internacionalment com a centres d’excel•lència pel que fa a la cadena de valor de la fruita, l’ús eficient dels recursos hídrics en agricultura, i sistemes de producció porcina.
Val a dir que l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DAR, ha facilitat la millor identificació dels àmbits prioritaris de treball en els camps de la recerca del sistema agroalimentari. En aquest sentit, val a dir que els àmbits i línies prioritàries per a la UdL, que inclouen possibles col•laboracions i coordinacions amb el DAR són, bàsicament, quatre: recursos naturals, estructures de producció agrària, la conservació, transformació i comercialització agroalimentària; i economia i desenvolupament agrari.
L’àmbit dels recursos naturals se centra en la seva protecció, conservació, i aprofitament. Així, abasta la conservació de sòls agroforestals, la gestió d’hàbitats naturals, la conservació i gestió de recursos fito i zoogenètics naturals, la conservació de paisatges, l’ordenació i planejament territorial, la conservació de les aigües superficials i freàtiques, observatoris i xarxes d’avaluació ambiental, infraestructures de transformació i millora de regadius, eficiència i sostenibilitat dels mateixos, reutilització d’aigües, i gestió de sistemes de reg.
Quant a les estructures de producció agrària, s’inclou dos grans eixos: tecnologies de producció, i gestió tècnico-econòmica de les explotacions. D’aquí que s’abordi blocs, com ara, d’una banda, maquinària agrícola, sistemes d’agricultures alternatives, ecològica i energètics, energia aplicada a les produccions agràries, sistemes de producció intensius, extensius, així com benestar animal, millora de la genètica forestal, silvicultura i gestió forestal sostenible; i, de l’altra, l’anàlisi i millora de la gestió de les explotacions agràries, la formació i transferència en noves tecnologies, dret, economia, sociologia rurals i agroalimentàries.
Pel que a l’àmbit de la conservació, transformació i comercialització agroalimentària, es marca dues grans línies: conservació i transformació de productes agraris, i comercialització de produccions agroalimentàries. Així, se centraria en tecnologies de transformació, productes alimentaris intermedis, aliments funcionals, envasat i presentació dels productes; qualitat, seguretat i traçabilitat dels aliments, informació al consumidor, sistemes i xarxes logístiques (comercialització i distribució), i minimització, reciclat i aprofitament de residus.
Finalment, s’estableix l’àmbit prioritari relatiu a economia i desenvolupament agrari que s’estructura en economia agroalimentària (mercats, anàlisi microeconòmic, extensió i divulgació del sector), i economia dels recursos naturals i desenvolupament sostenible.
El protocol contempla la creació d’ una comissió de seguiment paritària entre el Departament i la UdL, a la qual correspondrà: recollir informació sobre les actuacions desenvolupades per ambdues institucions, en aplicació de les orientacions del document signat avui; elaborar un informe anual a elevar a ambdues institucions, sobre el grau de desenvolupament de treballs realitzats conjuntament, o per cadascuna de les parts, en els diferents àmbits i línies prioritàries identificades; i proposar a les respectives institucions l’actualització de les línies prioritàries de col•laboració, a mesura que així ho aconsellin l’evolució de l’entorn sòcio-productiu, i l’assoliment progressiu dels objectius fixats inicialment.
Aquest protocol serà vigent fins a la finalització del període d’aplicació del Pla Estratègic 2006-2012.
D’altra banda, el conseller Joaquim Llena i el rector de la UdL, Joan Viñas, han signat també un conveni específic de col•laboració per a l’organització conjunt d’un curs de postgrau en dret agroalimentari, una col•laboració que s’inicià amb l’organització del Postgrau que es durà a terme a partir del proper setembre.
Com estableix aquest document, el DAR participarà, conjuntament amb la Fundació Universitat de Lleida, en l'elaboració i aprovació del programa del curs, en què s'establirà els objectius, els destinataris, els temes a impartir i el professorat, una part del qual estarà integrat pels tècnics especialistes en la matèria del propi Departament. A més, col•laborarà en la difusió a través dels seus serveis territorials i oficines comarcals, així com en la seva “web”, fent constar el logotip de la Fundació Universitat de Lleida. Per la seva banda, la Fundació Universitat de Lleida participarà en l'elaboració i aprovació de l’esmentat programa, s'encarregarà de la seva organització, i posarà a disposició dels alumnes i assistents les aules i part del seu professorat.
El Postgrau es realitzarà si es matricula un mínim de vint alumnes. El DAR ja es compromet a aportar-hi un màxim de sis i a cobrir les corresponents despeses d’inscripció. En cas que el nombre global d’inscripcions sigui inferior al necessari per a evitar dèficit en la gestió del curs de Postgrau, el cobrirà mitjançant un pagament addicional que, sumat a l’ingrés per les inscripcions aportades pel Departament, no superarà l’import màxim de 8.000 euros.
La UdL atorgarà el títol que acrediti la realització del curs de postgrau, que s’impartirà en les aules de la Facultat de Dret i Economia. La coordinació acadèmica de les activitats docents correspon al Departament de Dret Privat, en la persona del Dr. Antoni Vaquer Aloy, catedràtic de dret civil i director del Departament i, per part del DAR, la Sra. Esther Peña de las Heras, Directora del Centre de Formació i Estudis Agrorurals. Val a dir que una comissió de seguiment vetllarà per la correcta execució del conveni.
Per la seva banda, el president de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), del DAR, Josep Pau, i el rector de la UdL, Joan Viñas, han signat aquest migdia un conveni per a l’establiment d’un marc estable i durador de col•laboració entre PRODECA i la Fundació de la Universitat de Lleida. El document contempla que PRODECA ofereix dues beques als alumnes matriculats al primer Postgrau en Dret Agroalimentari, per l’import íntegre de la matrícula, i que els permetran treballar en pràctiques a l’oficina que aquesta empresa pública del DAR té a Lleida, amb l’objectiu de crear un equip de treball en comerç exterior. Una comissió mixta entre les dues parts signats resoldrà l’adjudicació de les beques, que es farà pública a l’octubre.
La finalitat d’aquestes beques és la col•laboració de PRODECA en la segona edició de l’esmentat Postgrau i oferir als llicenciats matriculats l’oportunitat de fer pràctiques en aquesta empresa pública, contribuint a la seva formació universitària i oferint-los la possibilitat d’una experiència professional.
20 de juliol de 2007