El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha engegat un programa de cursos i unes guies de Pràctiques Correctes d’Higiene a bord de les embarcacions pesqueres i a les Llotges amb la finalitat de millorar la qualitat del peix capturat a les costes catalanes dirigits a pescadors i treballadors de les llotges.
Avui, 16 de gener de 2007, han estat els pescadors de la confraria de Tarragona i els treballadors de la llotja de Tarragona els primers en poder assistir a aquests cursos que, al llarg d’aquest 2007, s’impartiran a totes les llotges de Catalunya.
El director general de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans, ha estat l’encarregat de presentar aquestes guies i cursos a la seu de la Confraria de Pescadors de Tarragona, acompanyat pel president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Vicent Balagué, i el director de l’Escola de Capacitació Nauticopesquera del DAR, Federic Valls.
Aquesta iniciativa, que compta amb el suport de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors, la Federació Catalana de Gremis de Comerciants de Peix, i els Departaments de Salut, Medi Ambient i Habitatge i Política Territorial i Obres Públiques, s’emmarca en el projecte liderat pel DAR, “Peix Nostre, peix de Qualitat”, amb la finalitat de diferenciar i donar valor afegit al peix i marisc de la costa catalana. Es tracta d’un pla integral de millora de la qualitat dels productes del mar que contempla diferents actuacions des del mar fins al consumidor a través de la millora de la higiene i la seguretat alimentària, la millora de la qualitat del producte des del mar i a bord del vaixell, a les llotges, a les peixateries i la promoció de la marca “PEIX DE LA COSTA, EL MÉS FRESC”.
Tal i com ha afegit Martí Sans “Catalunya ha d’apostar per la qualitat, ja que hi ha molt de camí a recórrer encara. Per aquest motiu posem en marxa aquest projecte”. El sector pesquer català, davant d’uns mercats globalitzats i molt competitius, ha de continuar adaptant-se a la situació actual obtenint i oferint al mercat un producte de màxima qualitat. Al mateix temps, el consumidor cada vegada és més exigent i demana uns aliments sans i segurs.
És, amb aquesta finalitat, que el DAR ha engegat aquest programa integral ja que està demostrat que la millora de la qualitat dels productes pesquers repercuteix directament en el preu de venda i en la renta del sector pesquer. “Cal millorar les pràctiques de pesca en el vaixell i la llotja per tal que hi hagi una diferenciació en les botigues, una valor afegit de qualitat”, ha comentat Sans.
Guies de Pràctiques Correctes d’Higiene al vaixell i a la llotja
El projecte Peix Nostre, Peix de Qualitat inclou programes de formació i l’edició de guies de pràctiques correctes al vaixell, a la llotja i a les peixateries.Aquestes guies i cursos són una eina de treball dirigits a les persones que treballen al sector productiu per tal d’implantar sistemàticament diferents mesures per garantir els nivells de qualitat màxims. Es preveu una assistència a aquests cursos de més de 3.000 persones.
El director de l’Escola de Capacitació Nauticopesquera del DAR, Federic Valls ha explicat que aquests cursos s’han fet amb una especial cura perquè “tècnics del DAR han fet un treball de camp important, observant les tasques al vaixell i a les llotges, analitzant les bones pràctiques que es duent a terme i com cal millorar-les. “
Per una banda, les guies de pràctiques correctes al vaixell contempla la qualitat del productes des dels mètodes de captura, classificació i conservació a bord, transport al punt de venda i primera fase de la cadena alimentària dels productes pesquers. Aquest curs s’impartirà a totes les llotges de Catalunya i compta amb diferents seccions dirigides a les diferents modalitats de pesca.
L’altra guia, la de pràctiques correctes a la Llotja, és una eina de treball amb els deures i responsabilitats de cada un dels operadors que treballen a la llotja, és a dir, confraries, pescadors i compradors per tal d’aconseguir el nivell de protecció de la salut del consumidor i garantir els atributs dels productes de la llotja.
En relació a les peixateries, des del DAR es distribuiran uns rètols que indicaran la procedència del producte: un rètol pels productes de fora on hi haurà informació segons la normativa vigent, i l’altre pels productes de Catalunya on, a més de informació segons la normativa, s’especificarà el nom del port pesquer d’origen.
Aquestes guies han estat elaborades amb el suport de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària que completarà aquesta actuació amb un programa d’implementació llotja per llotja per part dels tècnics que ha elaborat les guies. Això vol dir que es faran visites a cada llotja per ajudar a implementar els autocontrols, com s’ha de fer concretament el seguiment dels diferents plans (per exemple control de l’aigua, pla de neteja i desinfecció, pla de traçabilitat del producte, etc..).
Martí Sans ha afegit que avui comença una singladura amb dos objectius: per una banda millorar la qualitat del producte; i per l’altra, posar les bases per donar valor afegit al producte i millorar així la renta dels pescadors. “La clau de volta d’aquest projecte, és doncs, un gran respecte pel consumidor, ja que és vital la sanitat i la seguretat alimentària en una societat cada vegada més exigent”.