Un cop finalitzada l’assignació dels drets definitius del Pagament Únic i la tramitació dels imports corresponents a cada productor, el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural ha detectat incidències en 7.886 dels 54.400 expedients tramitats. Per resoldre els errors identificats, el Departament ha decidit posar en marxa un dispositiu especial, que pretén resoldre el més aviat possible aquesta situació i que els productors catalans puguin rebre els diners que els pertoquen amb celeritat.

Durant les últimes setmanes, els tècnics del Departament han estat identificant i analitzant cadascuna de les incidències detectades i s’estan trobant solucions per cadascuna d’elles. En total, s’han detectat 18 tipus diferents d’incidències en el conjunt dels 7.886 expedients durant l’obtenció de les dades del període de referència de cada productor, base del càlcul de drets definitius assignats. La major part d’aquestes incidències fan referència al tractament informàtic que s’ha aplicat en els casos de traspassos de drets entre diferents beneficiaris. Aquest fet ha ocasionat que els drets definitius assignats al productor d’origen i al productor de destí no són els que li correspondrien si s’hagués tractat correctament el moviment.

La gestió que se seguirà per l’esmena d’aquestes incidències consisteix en la restauració inicial de les dades del període de referència i sobre aquesta es realitzarà novament el procés de transaccions o de traspàs una vegada resoltes les incidències detectades en el mateix.

Amb la intenció de ser el més àgils possible, s’han fet reunions de coordinació amb els caps de servei de coordinació de les Oficines Comarcals del Departament, les organitzacions agràries i la Federació de Cooperatives per explicar la situació i actuar amb celeritat. En aquestes trobades, s’ha traslladat als caps de servei de coordinació de les Oficines Comarcals del Departament que s’ha d’actuar d’ofici en aquells casos que sigui possible i destinar els recursos necessaris per resoldre les incidències detectades.

Des del Departament, es vol fer una crida als productors perquè s’adrecin a les seves respectives Oficines Comarcals en cas de dubte o de consulta, donat que es farà un esforç de revisió i d’anàlisis acurat. Fins ara, el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural ha destinat pel Pagament Únic prop de 164 milions d’euros. Aquesta és la primera vegada a tot Espanya que la tramitació dels ajuts als professionals agraris es fa mitjançant el Pagament Únic, un nou règim que consisteix en un pagament anual que ve determinat pels drets assignats als productors en base a la situació de cada explotació durant el període de referència 2000-2002.

14 de març de 2007