L’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), per encàrrec del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, ha elaborat una enquesta sobre els efectes del nou sistema de pagament únic de la PAC a Catalunya amb el principal resultat que el 70% de les explotacions agràries catalanes consideren que el nou sistema de pagament no canviarà res.

Segons el director general de Desenvolupament Rural, Josep Maria Besora, “els resultats de l’enquesta demostren que cada cop tenim una economia agrària més competitiva i menys assistencial”. Segons el seu parer, “tenim un sector molt professionalitzat i poc depenent de les ajudes europees, i per tant, no se sent afectat majoritàriament pel nou sistema de pagament únic”.

La població objecte d’estudi d’aquesta enquesta són les explotacions que tenen un mínim d’1 ha de superfície agrícola utilitzada (SAU) o un mínim de 0’2 ha d’uns determinats conreus intensius o d’un nombre d’animals mínim.

L’enquesta es va dur a terme entre l’octubre del 2005 i el gener de 2006, amb una mostra de 3.527 explotacions distribuïdes en 657 municipis. Finalment, després del treball de camp, es va obtenir informació de 3.329 explotacions que representen 55.395 explotacions.

La pregunta que es va plantejar a les explotacions que disposen drets d’ajuts va ser “Com creieu que el nou sistema de pagament únic afectarà a la vostra explotació)”, amb 6 possibles respostes des de la de “Tot seguirà igual”, fins a que “deixarà l’activitat agrària”.

El principal resultat de la pregunta realitzada mostra que quasi bé el 70% de les explotacions agràries de Catalunya pensen que el nou sistema de pagament no canviarà res. D’altra banda, hi ha un 21,5% que bé no sap o no vol contestar. Una part d’aquest percentatge es podria interpretar que estan a l’expectativa de tenir més elements per saber com els afectarà. En canvi, un 3,5 % de les explotacions diu que deixarà l’activitat agrària i, amb una proporció semblant, que canviarà l’orientació productiva.