Avui s’ha constituït, a la seu del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), a Barcelona, la Junta Electoral Nacional de les properes eleccions a Cambres Agràries, previstes pel 25 de febrer de 2007. Al mateix temps, a les seus dels Serveis Territorials del DAR (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona), s’han constituït les quatre Juntes Territorials.

Aquestes Juntes són els òrgans encarregats de vetllar per la transparència i correcte funcionament del procés electoral i estan integrades per funcionaris del DAR i per juristes proposats per les organitzacions professionals agràries més representatives. La Junta Electoral Nacional està presidida pel director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, i les Juntes Electorals Territorials pels directors dels corresponents Serveis Territorials del DAR, és a dir, Joan Barniol a Barcelona, Josep Guix a Girona, Rosa Cubel a Lleida i Antoni Sans a Tarragona.

A partir de demà, dijous 3 de gener i fins el proper 11 de gener, es podrà consultar el cens electoral a tots els ajuntaments de Catalunya. Durant aquest termini, els interessats podran efectuar les al•legacions que considerin oportunes respecte la seva inclusió, exclusió o modificació de les dades censals. Els ajuntaments seran els encarregats de trametre aquestes al•legacions a l’Oficina del Cens per a les eleccions a Cambres Agràries. Aquesta oficina resoldrà les al•legacions fins la data màxima establerta, que és el 15 de gener. A partir d’aleshores ja es disposarà del cens definitiu que serà utilitzat el dia dels comicis, 25 de febrer de 2007.

Segons el cens que el DAR ha lliurat als ajuntaments catalans, podran exercir el seu dret a vot 34.289 agricultors, ramaders, silvicultors i titulars d’explotacions agràries de Catalunya (8.129 a la demarcació de Barcelona, 5.156 a Girona, 13.183 a Lleida, i 7.821 a Tarragona). Tal i com s’ha informat, el cens definitiu s’establirà el 15 de gener, un cop es resolguin totes les al•legacions.

Les cambres agràries són uns organismes de consulta de l’Administració agrària i la seva funció bàsica és mesurar la representativitat de les organitzacions professionals agràries durant un període de 4 anys. Les eleccions s’organitzen cada 4 anys i s’elegeixen 25 membres per cada cambra agrària.

Les últimes eleccions a Cambres Agràries van ser l’1 de desembre de 2002 i van donar com a resultat que els organitzacions més representatives serien Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i Associació Agrària de Joves Agricultors - Associació Empresaris Agraris de Lleida (ASAJA-AEALL). Aquestes organitzacions han representat, doncs, els interessos econòmics i socials dels agricultors i pagesos en els organismes oficials de consulta de l’Administració agrària catalana, és a dir, en les Taules Sectorials, la Taula de Foment i Modernització Agrària i Rural i la Taula de Concertació.