El director general ha explicat que, com és habitual, “la votació s’iniciarà a les 9:00 hores i continuarà, ininterrompudament, fins a les 20:00 hores a les 748 meses electorals repartides per tot el territori català”. Més concretament, la demarcació de Barcelona compta amb 216 meses, Lleida en disposa de 207, altres 168 meses es constitueixen a les comarques de Girona, i finalment, la demarcació de Tarragona compta amb 157 meses electorals.
En total, estan cridats a les urnes 34.101 professionals agraris, segons les dades del darrer cens agrari, que es reparteixen en 8.058 professionals a les comarques de Barcelona; 5.110 a Girona; 13.163 a Lleida, i 7.770 a Tarragona. Això és, 3.402 pagesos menys que en les passades eleccions celebrades l’any 2002.
Antoni Díaz ha remarcat que “cadascun dels electors i electores voten a la circumscripció on es trobi la seva explotació, i en el cas que afecti a més d’una circumscripció, emetran el seu vot en aquella on es trobi la part més extensa. En cap cas no es podrà emetre més d’un vot a les eleccions pel fet de tenir explotacions ubicades en diferents circumscripcions electorals”. El director general de DAR s’ha referit també al fet que “el termini màxim per exercir el vot per correu acabava el passat dia 14 de febrer”. En aquest punt, serà “el mateix diumenge, dia de la votació, a partir de les 9:00 hores, quan les oficines comarcals faran el lliurament dels vots que s’hagi rebut per correspondència, als presidents de les diferents meses electoral”.
El passat 23 de gener la Junta electoral Nacional proclamava les quatre candidatures que concorreran a les eleccions a Cambres Agràries. Es tracta d’Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores - Associació d’Empresaris Agraris de Lleida (ASAJA-AEALL) i, Unió de Ramaders i Pagesos de Catalunya (URAPAC). Les tres primeres formacions presenten candidatures a les quatre Cambres Agràries de Catalunya, repartides en cadascuna de les demarcacions. En el cas d’URAPAC no presenten candidatura a la Cambra Agrària de Girona.
Pel que fa a l’escrutini i la proclamació de les persones electes, i serà el proper dimecres dia 28 de febrer quan les juntes electorals territorials faran l’escrutini general amb presència dels representants o els apoderats de les candidatures. Posteriorment el divendres dia 1 de març els representants o els apoderats de les candidatures podran reclamar contra les irregularitats en l’escrutini. El 2 de març les juntes electorals territorials resoldran les reclamacions contra l’escrutini plantejades. I, finalment el dilluns dia 5 de març, la Junta Electoral Nacional proclamarà les persones electes.
Des del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, tal i com ha explicat Díaz, “es posa un desplegament de seguiment i d´informació de la jornada electoral de diumenge que es concreta en 298 tècnics que es repartiran pel territori, a més de 747 persones dels diferents ajuntaments catalans”. A més, s’emetrà diferents comunicats sobre incidències, un cop obertes les meses electorals, i de dades de participació, al migdia.
A partir de les 8 del vespre, el DAR, facilitarà el seguiment dels resultats de les eleccions a Cambres Agràries des dels serveis centrals del Departament a Barcelona i simultàniament a les 4 delegacions dels serveis territorials: Lleida, Girona, Tarragona i Terres de l´Ebre.
Cap a les 21:30 hores, està prevista la compareixença del conseller Llena per exposar els resultats dels comicis electorals agraris des dels serveis centrals del DAR a Barcelona i en connexió per video-conferència amb la resta de seus del Departament. Posteriorment, els 4 màxims representants de les candidatures faran també les seves valoracions dels resultats. S’ha de recordar que el procés electoral culmina, amb la constitució del Ple de Cambres Agràries que es constituirà el dia 17 de març si no es planteja cap recurs contenciós electoral. Altrament, es constituiria el 6 d’abril.
Antoni Díaz ha recordat que “les Cambres Agràries són organismes de consulta de l’Administració agrària i la seva funció bàsica és mesurar la representativitat de les organitzacions professionals agràries durant un període de 4 anys”. Les eleccions s’organitzen cada 4 anys i s’elegeixen 25 membres per cada cambra agrària. A Catalunya hi ha un total de 4 cambres, una per cada demarcació catalana. Cal recordar que les primeres eleccions van tenir lloc l’any 1994 i, posteriorment, se’n van fer dues més, als anys 1998 i 2002.
El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural posa a la disposició de tots els interessats les dades sobre les eleccions a Cambres Agràries a través del web www.gencat.net/darp.
23 de febrer de 2007