El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha presidit aquesta tarda la constitució del Consell de la Pesca acompanyat pel director general de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans i el director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz.

En motiu d’aquest acte, el conseller Llena també ha dut a debat i consens del Consell de la Pesca les principals actuacions del departament en relació a la pesca. El Consell de la Pesca és un òrgan consultiu, assessor, de col·laboració, de participació i d’impuls format per representants del sector pesquer i marítim i de l’Administració catalana. El seu objectiu és l’ordenació del sector pesquer, l’aqüicultura, el marisqueig, la pesca d’esbarjo, les activitats nàutiques, la investigació oceanogràfica i totes les matèries competents del DAR.

Aquest Consell neix del Congrés de la Pesca Marítima de Catalunya, celebrat el passat 2005, on es va creure convenient crear un instrument d’interlocució entre l’Administració catalana i els agents socials i econòmics del sector marítim català. Llena ha remarcat que “finalment es veu satisfeta la necessitat de dotar el sector d’un potent instrument d’interlocució i relació amb l’Administració” i que, “necessitem les potencialitats de cada un per portar a terme els objectius que ens proposem”.

El Consell està presidit pel conseller Llena i el seu ple, que es convocarà dos cops l’any, compta amb 36 membres i 5 comissions (Pesca, Aqüicultura, Comercialització, Activitats Marítimes d’Esbarjo, Investigació i Sostenibilitat i Condicions de Treball, Formació i Seguretat).

D’altra banda, la constitució del Consell de la Pesca ha servit per donar a conèixer i portar a debat i consens les principals actuacions del DAR per al 2007, com són la Llei de la Pesca, el programa “Peix Nostre, Peix de Qualitat”, el nou marc financer dels ajuts europeus per la pesca i l’aqüicultura, i el Pla Quadrianual del Delta de l’Ebre.

En relació a la Llei de la Pesca, el conseller Llena ha remarcat que es tracta d’un compromís de govern amb l’objectiu de recollir en un text únic les bases de la política pesquera catalana en totes les seves competències. Segons Llena, la seva finalitat és “desenvolupar sosteniblement el sector pesquer de manera que afavoreixi l’explotació responsable dels recursos, la rendibilitat econòmica i la millora de les condicions socioeconòmiques de les persones que viuen de la pesca”. Aquesta nova llei incorpora els canvis normatius al sector davant l’aprovació del nou Estatut d’Autonomia i la reglamentació de la Unió Europea específica per la Mediterrània.

Sobre el nou Fons Europeu de la Pesca (FEP), el conseller Llena ha anunciat que hi ha una previsió d’aportació d’un total de 101,4 milions d’euros pel període 2007-2013, 33’8 milions dels quals són aportats per la UE i la resta, 67’6, pel DAR i el MAPA. L’objectiu del FEP, tal i com ha dit el conseller Llena, “és reestructurar el sector pesquer per fer possible el binomi rendabilitat-sostenibilitat en el sector”. Els principals eixos d’actuació són la reducció de l’esforç pesquer, l’adequació de les llotges pesqueres als requeriments sanitaris i ambientals; el foment al desenvolupament de l’aqüicultura; la millora de les condicions de transformació i comercialització de productes i el suport a les accions col·lectives i zones dependents de la pesca.

D’altra banda, Llena també ha presentat el programa “Peix Nostre, Peix de Qualitat” que té l’objectiu de millorar la qualitat, assegurar la higiene i seguretat alimentària i formar i sensibilitzar el sector pesquer sobre aquests valors afegits. Aquest programa s’ha fet en col·laboració dels principals representants del sector pesquer i, per aquest 2007 es desenvoluparan les següents accions: cursos de formació de pràctiques correctes d’higiene per al personal de les llotges i per als pescadors i l’edició de la Guia de Pràctiques Correctes d’Higiene a la Llotja i al Vaixell. El conseller Llena ha destacat una de les principals accions d’aquest programa que és la creació de la marca “Peix de la Costa, el més fresc” dirigit a distingir el producte de qualitat de la costa catalana.

Per últim, el conseller Llena ha presentat el Pla Quadriennal del Delta de l’Ebre que contempla actuacions dirigides a l’aqüicultura. Segons Llena, “el Delta de l’Ebre constitueix una de les àrees de Catalunya on l’aqüicultura té més forta implantació i cal donar-li suport per tal de consolidar el sector”. Entre altres aspectes, el Pla contemplarà l’adeqüació del marc legal de les concessions de muscleres i dels parcs de cultiu de mol·luscs; la promoció d’inversions productives; el suport al sector productor a través de la promoció del producte, les marques de qualitat i el turisme aqüícola; el seguiment de la qualitat de les aigües de producció, i la promoció de la investigació i el desenvolupament de l’aqüicultura, en col·laboració amb el Centre d’Aqüicultura de l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita. 22 de gener de 2007