El director general de Desenvolupament Rural del Departament d´Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Josep Maria Besora, ha presidit avui, a Lleida, la reunió de la Comissió Territorial d´Assegurances Agràries de Catalunya. En el decurs de la reunió, Besora ha fet un balanç de les assegurances agràries des del 2000 fins al 2006.

En aquest sentit, el director general de Desenvolupament Rural ha explicat que en els últims 6 anys, el creixement de la despesa del DAR per al foment de l’ús de les assegurances s’ha multiplicat per tres. Besora, ha reiterat “l’interès i l’esforç que dedica el DAR al fet que es pugui produir aquest l’augment del conjunt de contractacions d’assegurances a Catalunya la qual cosa implica un augment de la confiança dels afectats” i ha remarcat que “el DAR aposta per trobar fórmules en favor de la millora de les assegurances que en els últims quinze anys han estat en un estat de letargia”. Tot i aquest augment, Besora ha explicat que una de les principals polítiques d’aquesta legislatura és apostar clarament per les assegurances agràries, ja que “encara hi ha molt de recel dins el sector a l’hora d’assegurar” i cal, per tant, “fer més pedagogia perquè els agricultors i ramaders catalans prenguin consciència de la importància d’assegurar les seves produccions”.

El director general de Desenvolupament Rural del DAR, Josep Maria Besora, ha assenyalat que “és prioritària la millora constant de les línies d’assegurança perquè s’ajustin a les característiques de les explotacions catalanes i alhora que recullin les peticions del sector”. D’altra banda, Besora ha afirmat que “és necessari fer més atractives les línies que cobreixen les produccions amb menor assegurament”. Per aquest motiu, Besora ha ressaltat que l’Ordre d’assegurances agràries per aquest 2007, que es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el passat 27 de febrer, contempla canvis importants respecte la de l’any anterior. Besora ha explicat que es consolida l’increment de subvencions per les línies que ofereixen cobertura per sequera en els conreus de secà, que passen del 40% al 50%. D’altra banda, es primen les assegurances contractades en les produccions que tinguin un nivell d’assegurament baix que passen del 35% al 40% i, la línia de sequera en pastures ha variat el percentatge de subvenció respecte els inicis del 2006, passant del 23% al 65% al 2007.

 Els sectors més importants a Catalunya, exceptuant la retirada de cadàvers, són els dels fruiters, els cereals, l’arròs i el raïm. En el cas de l’assegurança de fruiters, la contractació és constant tot i disminuir el nombre de pòlisses. Aquest fet es deu a què els agricultors canvien les assegurances de cada cultiu individual per a l’explotació de fruiters, que aglutina totes les produccions de fruita, ofereix més cobertures i està més subvencionada per les administracions. Pel que fa al sector de l’arròs, l’assegurament és pràcticament total, per la qual cosa les variacions anuals són baixes. En canvi, sectors com el raïm i els cereals han experimentat un lleuger estancament en el nivell d’assegurament, que malgrat no disminuir, no està incrementant-se com seria desitjable.  Cal destacar els sectors de l’arròs, la fruita, els cereals, els cítrics i el raïm, ja que són els sectors amb major assegurament, tots per sobre de la mitjana general del 28,96%. Per la banda baixa, se situen la fruita seca, l’horta, les lleguminoses i els conreus protegits pel seu baix assegurament, per sota del 5%.

D’altra banda, en el decurs de la reunió de la Comissió Territorial d’Assegurances Agràries, s’han aprovat els acords dels diferents grups de treball celebrats en els últims 6 mesos. Cal destacar les tres reunions dels grups d’assegurances pecuàries que han treballat en l’elaboració de propostes de millora per la línia de sequera en pastures tant per al Pla 2006 com pel 2007. Aquestes últimes s’han tramès al MAPA a mitjans de mes de febrer per tal que les estudiï. Igualment, s’ha establert un nou calendari de reunions dels vuit grups de treball existents per aquest any 2007 .

La Comissió Territorial d’Assegurances Agràries està presidida pel director general de Desenvolupament Rural del DAR i integrada per l’Àrea d’Agricultura i Pesca de la Delegació del Govern a Catalunya, Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), ASAJA, ENESA, AGROSEGURO i el Consorcio de Compensación de Seguros.

2 de març de 2007