El Secretari General del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Jordi Bertran, reitera que des de l’Administració catalana s’ha fet un gran esforç per incrementar la despesa pública en el Pla de Desenvolupament Rural del període 2007-2013. Segons Bertran, “gràcies a aquest esforç, hem pogut afegir des de Catalunya els diners que la Unió Europea no ens ha transmès a causa de l’entrada dels nous estats membres”. Així doncs, “s’ha pogut igualar els diners destinats al PDR que ja teníem en el passat període”.

Segons Bertran, “no s’entén aquesta queixa contínua d’Unió de Pagesos de demanar reiteradament més subvencions quan saben de primera mà que des del Departament hem fet un gran esforç perquè els agricultors i ramaders no es vegin perjudicats per la retallada del pressupost del PDR que rebíem d’Europa i hem ampliat considerablement els diners que des de la Generalitat s’hi destinaven”. “A més, per la confecció del nou PDR s’ha comptat amb la participació constant de totes les organitzacions professionals agràries”, ha puntualitzat Bertran.

El Secretari General explica que “cal modernització i millora de la competitivitat en les explotacions i no pot ser que UP només reclami doblar els ajuts a la producció que es destinaven en l’anterior període”. Així doncs Bertran reitera que “des del DAR no podem entendre de cap manera les peticions d’Unió de Pagesos ja que reclamen incrementar un 50% el pressupost que havien rebut en el període 2000-2006 sense tenir en compte el descens d’un 40% de la aportació de la Unió Europea”.

En relació a la manifestació d’avui d’Unió de Pagesos, Bertran ha recordat que els productors d’avellanes poder arribar a cobrar 1.200 euros per hectàrea tal i com es va comprometre l’Administració catalana. El conseller Llena, en el transcurs de la seva visita al Pallars Jussà, ha dit que “si mai ha existit una protesta preventiva, és aquesta i, realment, lamento que es dugui a terme”. També ha recordat que “el director general de Desenvolupament Rural, Josep Maria Besora, s’ha reunit amb ells en diverses ocasions i, al Parlament, jo ja vaig anunciar aquestes mesures i mai Unió de Pagesos ens va mostrar la seva disconformitat”.

Jordi Bertran ha reiterat que en aquest escenari del nou PDR “considerem que és un èxit repetir la despesa pública i que és impossible satisfer les peticions de cada sector pel que fa els ajuts agroambientals”. És a dir, segons Bertran, “les organitzacions professionals agràries han de ser conscients de quin és el topall màxim que pot arribar cada sector”.

Amb nou PDR és el moment de fer un repartiment dels fons “en pro de la modernització i Unió de Pagesos no pot caure en la temptació de la subvenció fàcil”.

5 abril 2007