La Secretaria de Joventut publica i distribueix la "Guia d'activitats d'estiu 2007", a partir d'aquest diumenge 13 de maig, que recull 820 activitats d'estiu obertes a tots els infants i joves de Catalunya. Aquesta guia, que es podrà aconseguir des de qualsevol dels 288 punts d'informació juvenil de Catalunya, també es podrà consultar íntegrament i actualitzada en temps real al Portal Jove (www.gencat.cat/joventut), a la portada del web de la Sectretaria de Joventut, des del destacat "Activitats d'estiu 2007".

La “Guia d’activitats d’estiu 2007” conté informació detallada sobre cadascuna de les activitats (lloc i dates de realització, entitat organitzadora, nombre de places, preu i telèfon de contacte, entre d’altres). Una vegada consultada, en format paper o web, les inscripcions s’han de realitzar directament contactant amb l’associació organitzadora de l’activitat. Segons estimacions de la Secretaria de Joventut, prop de 210.000 infants i joves participaran en unes 3.700 activitats d’estiu de juny a setembre.

 Els organitzadors són les associacions juvenils d’educació en el lleure; Turisme Juvenil de Catalunya amb el programa “L’estiu és teu”; entitats de servei i corporacions locals de Catalunya. La xifra inclou les activitats organitzades per les associacions d’educació en el lleure en les quals poden participar específicament els infants i joves que han realitzat activitats al llarg de tot l’any. En aquest cas, l’activitat d’estiu és la culminació de la tasca educativa continuada en esplais, agrupaments escoltes o casals de joves.

Tipus d’activitats

 Les associacions juvenils catalanes duen a terme una important tasca educativa adreçada als infants i liderada per joves educadors i educadores (els monitors i directors en el lleure). Les activitats d’estiu tenen com a objectiu contribuir a l’educació integral dels nois i les noies, donant una especial importància a l’educació en valors com el compromís, la llibertat, l’altruisme i la solidaritat, a partir de la convivència en grup i de la relació amb l’entorn. L’acció educativa es duu a terme a través de la tasca, en moltes ocasions altruista, dels joves educadors. El tipus d’activitats que s’organitzaran aquest estiu són:

 Colònies. Es fan en una cases de colònies, que disposen d’espais diversificats per fer-hi activitats. Les més habituals són els jocs, les excursions, sortides i descobertes, les vetllades, els tallers i els centres d’interès. Majoritàriament hi participen nois i noies d’entre 6 i 12 anys.

Casals d’estiu. Ocupen unes hores al dia, sovint en la mateixa població on es mouen els infants i adolescents que hi participen. Cada participant dorm a casa seva, llevat que hi hagi programada una sortida que duri més d’un dia. L’horari habitual és de matí i/o de tarda. S’hi fan activitats diverses, similars a les colònies: tallers, bany, jocs, excursions, visites, etc. Estan pensats per a infants d’entre 3 i 14 anys.

Estades. Durant uns dies, es dedica un temps important a fer una activitat concreta (idiomes, esport, fotografia, escalada, coneixement d’una població o país, etc.) en un indret que convida a fer-ho. L’allotjament pot ser divers, però normalment és en un alberg, en una casa de colònies o en tendes de campanya. Les estades s’organitzen, principalment, per a joves d’entre 8 i 16 anys.

 Campaments. L’allotjament es fa en tendes de campanya. S’hi fan jocs, excursions, sortides, descobertes i vetllades, entre d’altres, la major part relacionades amb l’entorn natural. Majoritàriament, estan organitzats per a nois i noies d’entre 8 i 16 anys.

Rutes. Són recorreguts que es fan seguint un itinerari d’interès, de manera que cada dia es pot dormir en un lloc diferent. A través de les rutes s’aprofita per visitar zones del recorregut, contemplar els paisatges i compartir experiències amb els membres del grup. Si es fan a peu i/o per la muntanya se solen anomenar travesses de muntanya. També es poden fer amb bicicleta, en carro, a cavall, o amb altres mitjans de transport. Estan obertes a joves d’entre 12 i 18 anys. Intercanvis. Afavoreixen el coneixement mutu i el diàleg entre dues cultures diferents, i poden participar-hi grups de procedència molt diversa. De vegades, el grup d’acollida retorna la visita al grup visitant. Un intercanvi és internacional quan els seus integrants procedeixen de diverses nacions. Hi participen joves d’entre 14 i 30 anys.

 Camps de treball. Són activitats amb finalitat educativa fetes per un grup de joves durant el temps de vacances amb un interès comú de servei a la comunitat. Es duu a terme un treball desinteressat en un projecte de dimensió social ajudant a persones, protegint la natura, restaurant edificacions d’interès, etc. L’allotjament pot ser en un casa, en tendes de campanya o en instal•lacions habilitades expressament, properes al lloc on es fa el servei. Els camps de treball estan oberts a joves d’entre 15 i 30 anys.

Recomanacions i directives per organitzar activitats de lleure

Coincidint amb la distribució de la “Guia d’activitats d’estiu 2007”, Joventut ha editat la publicació “Anem preparats 2007”. Adreçada a professionals, recull recomanacions i normatives per organitzar activitats d’educació en el lleure amb menors de 18 anys.

11 de maig de 2007