El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Llena, i el conseller d’Agricultura i Alimentació del Govern d’Aragó, Gonzalo Arguilé, es van reunir ahir per tal de posar sobre la taula diferents temes del panorama agrari de les dues comunitats. A la reunió, també va assistir el secretari general d’Agricultura del Ministeri d’Agricultura, Josep Puxeu.

Entre les qüestions tractades destaca la coordinació d’esforços en el tema del Canal d’Aragó i Catalunya, els temes sanitaris de les dues comunitats, els ajuts agroambientals i la lluita en comú per a la reconversió de les varietats fruiteres. En el decurs de la reunió, els dos consellers també van posar de manifest l´interès d’establir la màxima col•laboració en projectes d’innovació que afectin tan Catalunya com l’Aragó.

En aquest sentit, el conseller Arguilé va destacar que “continuarà existint un esperit de total col•laboració entre les dues administracions atès que comparteixen una gran riquesa productiva”. De la seva banda, el conseller Llena va voler remarcar que “Aragó i Catalunya precisen una relació molt intensa pel bé dels interessos tan del propi sector primari com de les empreses que treballen en les zones limítrofes”.

Entre altres temes tractats, en destaca, també, el projecte de la modernització del Canal d’Aragó i Catalunya, en el qual, ambdues administracions ja han mantingut, juntament amb el MAPA i la comunitat general de regants del Canal, diferents reunions per tal d’aconseguir una estreta col•laboració en la preparació tècnica del projecte.

Sanitat Animal i Reconversió de la fruita: dos objectius complerts

Els consellers d’Agricultura de Catalunya i de l’Aragó es van comprometre a continuar treballant, colze a colze, en els temes de sanitat animal a través de programes sanitaris comuns per a les àrees limítrofes. “Estem treballant plegats per tal de desenvolupar bases informatitzades en les que quedin perfectament registrades les parcel•les que cada ramader aporta, com a base agrària, per a les seves explotacions amb la finalitat de facilitar les tasques d’ambdues administracions”, segons va manifestar el conseller Arguilé.

En l’àmbit de les polítiques comunes en matèria de sanitat animal, destaca la col•laboració que les administracions, catalana i aragonesa, mantenen en el Centre de Sanitat Avícola de Catalunya, en el qual, s’estableixen plans d’eradicació de malalties i també es difon informació sanitària.

Cal destacar també els esforços de Catalunya i Aragó que van portar a la aprovació, el mes de març de 2006, d’una línia d’ajuts per a la reconversió varietal de fruiters. “No només hem aconseguit que el Ministeri contempli aquestes ajudes, sinó que també hem coordinat el procés de gestió de sol•licituds amb parcel•les de les dues comunitats”, va destacar el conseller Llena.

Un altre dels objectius d´aquesta reunió va ser l’elaboració de criteris d’aplicació uniformes per evitar greuges comparatius entre els agricultors d’ambdues comunitats. D’aquesta manera, es va arribar a l’acord pel qual s’estenen a l’Aragó les ajudes a l’agricultura integrada per a totes les zones fructícoles, (d’os i llavor), a més d’establir una revisió d’imports a la ramaderia ecològica de vacum i altres ajuts de tipus agroambiental.