El secretari de Joventut, Eugeni Villalbí, acompanyat dels membres de l’equip gestor de la Sala d’Art Jove, Víctor Lobo i Txuma Sánchez (Experimentem amb l’Art) i Oriol Fontdevila, ha presentat avui “Visitants del l’indret comú”, la primera exposició de la nova temporada d’aquest espai que recull els projectes dels joves artistes seleccionats anualment per convocatòria pública.

La Sala d’Art Jove és un equipament de la Secretaria de Joventut destinat a la producció i difusió de pràctiques artístiques de joves menors de 30 anys. La programació d’aquest espai d’exposicions de la Generalitat es configura a partir d’una convocatòria pública anual amb l’abast circumscrit a Catalunya. La sala exposa els treballs dels artistes seleccionats en la seva programació regular, i promou la realització de projectes per la resta del territori català.

Enguany s’han seleccionat 16 projectes a la sala i dos de deslocalitzats que es presentaran en cinc exposicions col·lectives (veure Annex) que abasten diferents tècniques com la pintura, el dibuix, l’escultura, la fotografia, el vídeo, la instal·lació i la documentació en procés.

‘Visitants de l’indret comú’

La Sala d’Art Jove de la Generalitat inicia la nova temporada amb l’exposició “Visitants del l’indret comú” (de l’1 de març al 13 d’abril) que recull quatre dels projectes seleccionats per ser exposats aquest any. La mostra, tutoritzada per David Bestué, parteix de l’interès d’un seguit d’artistes per copsar els espais públics que conformen el nostre entorn.

Els artistes participants a l’exposició han treballat entorn la relació emotiva que mantenen amb aquests espais. L’objectiu és desenvolupar metodologies per reordenar-los i generar lectures crítiques segons la pròpia percepció, biografia o bé la posició que tant els usuaris com els mateixos artistes hi ocupen.

Artistes participants

La sèrie fotogràfica “Espais reservats # Col·lecció B (Foto - inventari de mobiliari urbà)” de Laura Cuch (Barcelona, 1979) analitza les relacions que establim habitualment amb els elements que conformen els espais públics de la ciutat. La voluntat de l’artista es captar la tensió que es produeix entre el disseny d’aquests espais públics i l’ús real que els vianants en fan.

Lucía Egaña Rojas (Münster, 1979), amb el treball “En la (re)càmara de la seguretat”, es fixa en les càmeres de seguretat dels espais urbans. L’artista presenta un vídeo que documenta el seu intent per interaccionar amb diferents càmeres que es troben en l’itinerari entre diferents símbols de poder de la ciutat de Barcelona.

Efrén Álvarez (Barcelona, 1980), presenta els treballs “La Maquinista: Febre del dissabte nit I i II” amb dues pancartes en les que l’element d’estudi és el context social que es genera a l’entorn el centre comercial barceloní “La Maquinista”. Álvarez investiga les jerarquies i les relacions que s’articulen entre treballadors i clients. “La Maquinista: Febre del dissabte nit I i II” forma part del work in progress “Iniciativa de Representació Estructural”, amb el qual l’artista ha realitzat diferents treballs a l’entorn de la idea d’estructura i diagrama.

 Tjasa Kancler (Maribor, 1978) i Julio Lugón (Lima, 1982), intervenen en l’espai de la mateixa sala Art Jove amb el treball “Retòriques urbanes”. Els dos artistes prenen com a suport una de les columnes de la sala per presentar una recopilació d’objectes i situacions trobades per atzar pel carrer.

Activitats paral·leles

A més de l’exposició es desenvoluparan dues activitats que complementen el tema central de la mostra, i que incideixen en la idea de posar en relació els espais comuns i l’àrea emotiva dels seus usuaris.

La primera d’aquestes activitats serà un concert amb motiu de la inauguració de l’exposició, que tindrà lloc el dijous 1 de març, a les 20 hores. La formació Zink Tank, integrada per Pia Nielsen, Marc Carrera i Jordi Antas, presentarà “Àlbum de Pedro”, una proposta de cartografia multidisciplinar a partir del so i els elements visuals.

Per altra banda, el dijous 22 de març, a les 20 hores, es projectarà la pel·lícula “Concèntric. Poble petit, infern gegant”, dirigida per Jordi Mitjà (Figueres, 1970). Un assaig d’aproximació al poble de Lladó que recupera els vídeos domèstics que han enregistrat el mateix artista i els seus familiars i amics al llarg de la seva vida.

CALENDARI D’EXPOSICIONS 2007

De l’1 de març al 13 d’abril “Visitants de l’indret comú”. Tjasa Kankler, Julio Lugón, Efrén Álvarez, Lucía Egaña Rojas i Laura Cuch Tutoritzats per David Bestué

Del 26 d’abril a l’1 de juny. Exposició de Wilson Peña, Carolina Antón, Marta Madrid i Oriol Vilanova Tutoritzats per Antoni Jové

Del 7 de juny al 20 de setembre (agost tancat). Exposició d’Antón Fernández, Núria Güell, Cristina Garrido, Raquel Riera, Jordee Ayuso i Juan Fernando González Tutoritzats per Núria Enguita

Del 27 de setembre al 2 de novembre. Exposició de Rubén Rodríguez, Esther Ribot, Mariona Muncunill i Verònica Aguilera Tutoritzats per Amanda Cuesta

Del 8 de novembre al 21 de desembre. Projectes deslocalitzats: “Escultura en moviment” de Joan Saló Braut “Escolta’m” de Miquel Garcia i Menbrado Tutoritzats per Jorge Luis Marzo

Art Jove. Sala d’Art de la Generalitat Carrer de Calàbria, 147 De dilluns a divendres, de 10 a 20 h

1 de març de 2007