Va participar en la presentació pública del projecte de prevenció de violències que afecten les persones joves a Castellar del Vallès

Va manifestar la voluntat de renovar el conveni entre la Secretaria de Joventut i l'ajuntament per continuar treballant en la prevenció de violències entre el jovent

El secretari de Joventut, Eugeni Villalbí, i l’alcaldessa de Castellar del Vallès, Montserrat Gatell, van presentar el projecte de prevenció de violències que afecten les persones joves ahir dimarts 13 de març a Castellar del Vallès (el Vallès Occidental). Aquest projecte és el resultat d’un conveni entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Castellar del Vallès que es va posar en funcionament ara fa un any.

Aquesta iniciativa local s’emmarca en el Programa per a la prevenció de violències entre joves que impulsa la Secretaria de Joventut del Departament d’Acció Social i Ciutadania, en coordinació amb els departaments de Justícia, Interior i Educació. L’objectiu principal del programa és promoure models relacionals igualitaris i facilitar la resolució no violenta dels conflictes.

El pressupost d’aquest Programa per a la prevenció de violències entre joves, que també s’ha implantat als municipis de Ripollet (el Vallès Occidental) i Banyoles (el Pla de l’Estany), és de 78.454 euros, dels quals 27.662 euros corresponen al projecte de Castellar del Vallès.

Renovació del conveni

Durant la presentació, el secretari de Joventut, Eugeni Villalbí, va manifestar la voluntat de la Secretaria de Joventut de renovar el conveni amb els tres municipis: “Hem tancat l’acord perquè volem que l’esforç que hem fet vagi més enllà. Hem d’analitzar a fons el fenomen de les violències entre joves. No el podem de tractar superficialment, sinó des de l’arrel, i de manera integral”.

Des del programa, que té presents totes les dimensions de la vida del jovent, així com els diferents agents socials que hi intervenen, s’impulsen tres línies de treball: una diagnosi local per conèixer la situació del municipi, la formació dels agents que treballen amb joves i la definició d’un protocol de detecció i intervenció en situacions de risc.

Durant aquest any, una professional formada específicament en prevenció de violències entre joves ha treballat amb els joves, els diferents agents socials i les persones que treballen amb la joventut a Castellar del Vallès, per coordinar el treball que es realitza des de diferents àmbits i treballar amb els recursos del territori.

Segons va explicar el secretari de Joventut, “el desplegament del programa Pilot permetrà identificar bones pràctiques que es podran aplicar a altres municipis de Catalunya”.

Línies de treball

Els objectius del programa són treballar per a la cohesió social, desenvolupar un projecte comunitari de prevenció de les violències entre les persones joves i abordar les diferents situacions conflictives des de la vessant socioeducativa. També vol apropar els recursos comunitaris als joves, sobretot a aquells que es troben en situació de risc, i oferir recursos formatius als professionals i als joves.

El secretari de Joventut també va destacar la importància de treballar coordinadament per desplegar un protocol de prevenció que permeti intervenir quan es detecti una situació conflictiva, així com la necessitat d’aprofundir en línies de treball adaptades a les necessitats específiques de cada municipi.

14 de març de 2007