El secretari de Joventut, Eugeni Villalbí, ha pronunciat aquest vespre la conferència “Les polítiques de Joventut a Catalunya” a l’Institut Municipal d’Acció Cultural de la Paeria a Lleida. En la seva intervenció, Villalbí ha explicat el canvi de model que s’impulsa des de la Secretaria de Joventut del Departament d’Acció Social i Ciutadania, i que es basa en garantir la igualtat de drets i oportunitats per al jovent des d’una perspectiva transversal.

Villalbí ha manifestat que la Secretaria de Joventut aposta per unes polítiques que facin real l’accés a la plena ciutadania dels joves i ha afegit que “no ens conformem amb un discurs victimista ni paternalista de la situació social dels joves. Cal una acció de govern que vagi a les causes reals dels problemes dels joves, i entenem que apostar pels joves es una estratègia de país”.

Durant la conferència, el secretari de Joventut ha explicat els eixos programàtics en els quals es concreten les línies de treball de la Secretaria Joventut:

1. Garantir la igualtat de l’impacte de les polítiques de joventut en les vides de tot el jovent de Catalunya, des d’una perspectiva d’equilibri territorial.

2. Facilitar l’accés a l’habitatge, incidint en el foment del lloguer mitjançant la Xarxa de Borses Joves d’Habitatge.

3. Lluitar contra la precarietat laboral impulsant l’Acord Nacional d’Ocupació.

4. Fomentar la participació i l’associacionisme per avançar cap a una societat més cohesionada, democràtica i sòlida.

Segons Villalbí, aquestes i d’altres actuacions es veuran reforçades amb el Pla Nacional d’Emancipació. D’altra banda, les eines que permetran materialitzar aquests objectius són l’Agència Catalana de la Joventut i la Llei de polítiques de joventut.

El secretari de Joventut ha avançat els detalls de la creació de l’Agència Catalana de la Joventut, que, depenent de la Secretaria de Joventut, ha d’executar tots els programes adreçats al col·lectiu dels joves, i ha explicat els principals trets que hauria de contemplar el desplegament de la futura Llei de polítiques de joventut que establirà les bases de com les administracions públiques desenvoluparan, en els propers anys, les accions que porten a terme per als joves, per tal que s’ajustin al màxim a les necessitats reals que tenen i que siguin el màxim d’efectives.

Suport econòmic a equipaments juvenils a Tàrrega i Balaguer

A més de Lleida, durant la jornada d’avui, Eugeni Villalbí ha visitat diferents municipis de les Terres de Lleida. A Tàrrega (Urgell) s’ha reunit amb l’alcalde, Joan Amézaga, amb qui ha visitat el futur espai d’assaig per a grups de música al Mercat Municipal. Villalbí ha garantit el suport econòmic de la Secretaria de Joventut per contribuir a l’acondicionament d’aquest l’equipament.

 A Balaguer (Noguera), el secretari de Joventut s’ha reunit amb l’alcalde, Miquel Aguilar, i ha visitat l’espai on s’instal·larà el futur Punt d’Informació Juvenil del municipi amb el suport econòmic de la Secretaria de Joventut. En la seva estada a Balaguer Villalbí també ha manifestat que la Secretaria de Joventut està estudiant amb l’Ajuntament la creació d’una Borsa d’Habitatge Jove que funcioni com a oficina intermediària entre els joves que vulguin llogar un pis i els propietaris, a més d’informar i assessorar en temes d’habitatge als jovent del municipi i rodalies.

10 d’abril de 2007