L’Institut Català de les Dones organitza el proper dissabte, 12 de novembre, una jornada d’intercanvi sobre "Experiències i sabers de les dones magribines a Catalunya", amb l’objectiu de crear un espai de relació, participació i transmissió dels sabers de les immigrades de procedència magribina que fa temps que són a Catalunya, amb altres que fa relativament poc temps que hi viuen.
Està previst que a la jornada hi participin prop de 100 dones, de diverses poblacions de Catalunya, i està oberta a totes les dones interessades, tant si són immigrades com no.
La migració femenina a Catalunya es configura actualment en gairebé un 50% de la migració en general. Aquesta situació comporta la necessitat de dissenyar o actuar des de la diferència sexual, ja que els itineraris, les necessitats i les propostes de les dones són substancialment diferents de les situacions que viuen els homes.
Així doncs, tot i que sovint veiem les migrades en clau de dependència dels homes, en cap cas es poden considerar només com una comparsa. Aquesta és una de les imatges tòpiques sobre les dones migrades que hi ha en el nostre imaginari col·lectiu i que queda ben lluny de la realitat.
El reconeixement del bagatge social que aporten les migrades a la nostra societat no només permetrà trencar falsos estereotips xenòfobs i racistes, sinó que és la clau per tal que puguem gaudir en la nostra vida quotidiana de les experiències i el saber fer d’altres cultures.
Jornada
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva, el conseller de Serveis Socials del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Santi Vila, i l’alcaldessa accidental de l’Ajuntament de Roses, Montserrat Mindan, presentaran a les 10.00h la jornada, que tindrà lloc al Teatre Municipal de Roses (Tarragona, s/n).
Al llarg de la jornada hi haurà una taula rodona on es debatrà la situació de les dones magribines, un taller sobre "la participació social de les dones immigrades" i un vídeo/taller sobre "les dones immigrades desafien la seva invisibilitat". Paral·lelament hi haurà altres activitats com una exposició fotogràfica i una mostra d’artesanies i treballs de les dones immigrades. També es comptarà amb un espai infantil.
A les 18.00h, la directora del Servei Territorial de Benestar i Família a Girona, Pilar Heras, i la coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones, Esperança Permanyer, clouran la jornada.