El Procediment sumari núm. 4/2004, seguit davant el Jutjat d’Instrucció núm. 3 de Sabadell per l’assassinat de María Luisa Izalburre, el judici del qual es va iniciar ahir a la Secció Novena de l’Audiència de Barcelona, és el primer en el qual el Govern de la Generalitat es persona com a acusació popular contra autors de violència contra les dones. El fets que es jutgen van tenir lloc el dia 13 de desembre de 2004 a Sabadell.

A finals de l’any 2004, la Generalitat de Catalunya, a iniciativa de l’Institut Català de les Dones, òrgan adscrit al Departament d’Acció Social i Ciutadania, va decidir que es personaria com acusació popular en aquells procediments penals en què s’enjudicien assumptes de violència contra les dones, amb resultat de mort, i sempre que cap altra administració pública (en particular l’administració local) no tingui intenció de fer-ho.

L’acusació popular suposa que qualsevol persona pot comparèixer en un procés penal com a part i promoure la defensa de la legalitat en els termes que consideri oportuns, sense necessitat d’acreditar un perjudici concret (cas en el qual hi ha altres formes d’intervenció penal, principalment l’acusació particular). Així, la Generalitat utilitza aquesta possibilitat que li ofereix la legislació processal per tal de mostrar el seu compromís en la lluita contra les situacions de violència contra les dones, entès com una defensa dels interessos generals de la societat catalana i no dels interessos concrets de persones determinades, i alhora col•laborar amb l’Administració de Justícia en la persecució i condemna dels culpables.

Amb tot, atesa la impossibilitat de comparèixer en tots els casos, s’ha optat per fer-ho en els més greus, o sigui, quan hi ha resultat de mort, i amb caràcter subsidiari a la intervenció d’altres administracions.

13 de març de 2007