Destaca la posada en marxa del portal www.donesempresaries.cat i un Pla d'Acció per al seu coneixement en el territori de Catalunya

A Catalunya existeixen més de 30 associacions empresarials femenines

L’Institut Català de les Dones presenta en el marc de la jornada “Empreses de dones. Xarxes i lideratge” el portal donesempresaries.cat, que es posa a disposició de les dones emprenedores i empresàries de Catalunya amb l’objectiu de visibilitzar el seu rol en el desenvolupament econòmic i social.

Aquesta iniciativa es difondrà en el territori a través de jornades i debats com el que se celebra avui a Barcelona. En les properes sessions, que s’organitzaran a Manresa, Lleida, Girona i Tarragona amb la participació de les dones empresàries i els agents socials locals, es debatran temes com: la globalització i les dones, la necessitat de la innovació, el desenvolupament regional, així com l’intercanvi d’experiències empresarials a través de xarxes, entre d’altres.

 El nou portal i el Pla d’Acció són mesures de suport que facilitaran que les emprenedores desenvolupin el seus projectes. Aquestes actuacions es troben incloses en el Vè Pla d’Acció i Desenvolupament de les Polítiques de Dones a Catalunya (2005-2007) i representen la constitució d’un fòrum permanent per donar suport i enfortir les xarxes de dones emprenedores i empresàries. A Catalunya hi ha més de 30 associacions de dones empresàries

 El nou portal

El nou web donesempresaries.cat, que inicia avui el seu funcionament, compta amb seccions d’interès empresarial i també de foment de xarxes empresarials femenines. En concret s’hi poden trobar apartats d’informació sobre legislació, subvencions i ajudes, formació, documentació on line, enllaços d’interès, responsabilitat social corporativa, eines per a l’elaboració de plans d’igualtat empresarials, experiències de bones pràctiques empresarials en polítiques d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes, així com una secció d’actualitat i una altra d’opinió i debat. També s’hi pot trobar un apartat amb les entitats i xarxes de dones empresàries, i un altre on les empresàries podran posar enllaços amb les seves empreses. Des de l’Institut Català de les Dones es dóna suport a les dones emprenedores i empresàries com a agents protagonistes de transformacions econòmiques, polítiques i socials. La creació de noves empreses és un factor clau per al desenvolupament econòmic del nostre país, i les contribucions d’aquest col·lectiu al desenvolupament són una peça essencial que cal reconèixer, impulsar i visibilitzar.

Anualment s’adrecen al Servei de Creació d’Empreses prop de 8.700 dones. El 43% de persones que inicien el procés d’assessorament per emprendre un projecte empresarial també són dones, segons dades de la Direcció General d’Economia Cooperativa, Social i d’Autoocupació de 2005.

A Catalunya, el 6% de dones ocupades són directives i l’11,7% empresàries (amb o sense personal assalariat). Pel que fa als homes ocupats, el 8,9% són directius i el 19,9% són empresaris, segons dades del segon trimestre de 2006 de l’Enquesta de Població Activa.