L’Institut Català de les Dones organitza avui dijous a Barcelona la conferència “Les dones en la història de Catalunya”, que imparteix la professora d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili, Montserrat Duch Plana, a les 18.00 hores, a la sala Vitrina del Palau Robert (Passeig de Gràcia, 107).
Aquesta conferència s’emmarca en un cicle que desenvolupa, a les ciutats de Lleida, Barcelona, Girona, Tarragona i Tortosa, conferències sobre feminismes, les dones en la història de Catalunya, la representació de dones i homes a la llengua, la visibilitat de les dones en els llenguatges artístics, i la perspectiva de gènere en l’organització social.
Des de l’Institut Català de les Dones es vol contribuir a través d’aquest cicle al procés de legitimació de les pràctiques i cultures de les dones, a la construcció de les genealogies femenines i a la revalorització de totes les formes d’expressió pròpies de les dones.
L’objectiu és situar les aportacions femenines en un context que permeti establir el diàleg entre elles i amb elles com a mitjà per elaborar noves referències sobre el món i sobre les dones.
La conferència “Les dones en la història de Catalunya”
La historiadora Montserrat Duch proposa en la seva ponència visibilitzar la presència i protagonisme de les dones en la història contemporània de Catalunya. Abordarà tots aquells aspectes de la lluita per la ciutadania, sigui en el pensament polític que vertebra l’evolució del catalanisme, com la mobilització -nacionalista i feminista- de les catalanes, atès que el 2006 es commemora el 75è aniversari del sufragi de les dones a l’Estat espanyol.
Montserrat Duch Plana
Professora titular d’Història Contemporània a la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili. Licenciada en grau de Geografia i Història per la Universitat de Barcelona el 1981 amb la tesi "El feminisme a Catalunya: Premsa, Ideologia i pràctica". Doctora en Historia per la Universitat de Barcelona el 1987 amb la tesi "El Camp de Tarragona durant la IIª República (1931-1936)". “Dones públiques. Política i gènere a l’Espanya del segle XX” (2005) és un dels darrers llibres que ha publicat. Treballa tres línies de recerca: història de les dones, polítiques de memòria i usos públics de la història i història del temps present: franquisme i transició democràtica.