Demà dijous, 27 d’octubre, a les 9:30 hores la directora general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Montserrat Coll, la regidora de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, Pilar Vallugera, la directora general del Instituto de la Mujer del Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales, Rosa Maria Peris i el secretari de la Comisió Islàmica d’Espanya, Mansur Escudero, inauguraran el primer Congrés Internacional de Feminisme Islàmic que se celebrarà a Barcelona fins al 29 d’octubre, a l’Hotel Alimara, al carrer Berruguete,126.

La Junta Islàmica Catalana organitza aquest congrés amb l’objectiu de donar a conèixer a nivell internacional el moviment emergent de les dones musulmanes per tal d’assolir la igualtat de drets. Al llarg d’aquests dies el moviment anomenat “yihad de gènere”, que lluita contra les interpretacions masclistes, sexistes o homòfobes dels textos sagrats en l’àmbit del món islàmic, tindrà un espai de difusió d’opinions.

La reunió destaca per comptar amb la participació d’una vintena de dones reconegudes internacionalment per la seva lluita pels drets de les dones del món islàmic, ja sigui des dels seus països d’origen o a nivell internacional. En concret hi participarà Amina Wadud, la primera dona que va dirigir una oració mixta musulmana. Wadud parla per primera vegada després d’aquesta pregària històrica del passat 18 de març a Nova York. D’entre les ponents, també cal destacar la presència a Barcelona de Val Moghadam, directora de la secció de gènere de la UNESCO, i de  Raheel Raza, que parlarà de la polèmica dels tribunals de la sharia al Canadà. El Congrés també aplega representants de Baobab for Women’s Human Rights, associació reconeguda internacionalment per la seva tasca en defensa de les dones acusades d’adulteri a Nigèria i amenaçades amb la lapidació.

Una de les prioritats del Congrés és donar a conèixer aquest moviment entre les dones musulmanes que viuen a Catalunya com a element d’integració per buscar una major coordinació entre les dones musulmanes i el moviment feminista a Catalunya.

La celebració d’aquesta primera trobada internacional compta amb la col.laboració de la Direcció General d’Afers Religiosos i l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya; la regidoria de Dona i Drets Civils, de l’Ajuntament de Barcelona; l’Instituto de la Mujer, del Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales, i d’UNESCOCAT.