La Fundació Un Sol Món de Caixa Catalunya i la Secretaria per a la Immigració del Departament de Benestar i Família de la Generalitat, han signat un conveni per a fomentar l'habitatge als cololectius immigrants i catalans retornats.

D’aquesta forma, continua la línia d’actuació de la Xarxa d’ Habitatges d’Inclusió (XHI), destinada a fomentar l’habitatge per a col•lectius amb alt risc d’exclusió social i que es va iniciar ara fa 10 mesos.

La Fundació Un Sol Món, pionera al país en la implantació de la mediació pel lloguer social, és l’entitat que gestiona la XHI. Aquesta Xarxa neix amb l’objectiu d’incrementar i consolidar un parc públic i privat de pisos tutelats i gestionats per entitats socials, que permeti cobrir les necessitats en habitatge d’aquests col•lectius d’alt risc.

• Habitatge digne per immigrants i retornats catalans

El departament de Benestar i Família subvenciona el projecte amb un total de 190.000 euros, que la Fundació Un Sol Món distribuirà entre els projectes d’acollida residencial temporal i de transició per a immigrants i catalans retornats que presentin les entitats de la Xarxa.

Representants de la Secretaria per a la Immigració i de la Comissió de Coordinació i Seguiment de la Xarxa seran els encarregats d’avaluar els projectes que es finançaran fins a 30.000 € per projectes d’un any de durada.

• Cartera d’habitatges i equipaments residencials i beneficiaris de la XHI

Els pisos estan gestionats per entitats sense ànim de lucre que responen a les necessitats d’habitatge de persones en situació de risc d’exclusió social que, alhora, precisen d’una tutela i seguiment especial durant un període de temps.

Per tant, els pisos que formen part de la Xarxa són habitatges i equipaments residencials transitoris, destinats a diversos col•lectius com joves ex-tutelats; persones sense sostre; immigrants en situació vulnerable; persones amb VIH-SIDA; persones drogodependents; mares amb fills soles; dones víctimes de violència de gènere, etc.

• El paper d’ADIGSA, empresa adscrita al departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat

Cal destacar que tant la Fundació Un Sol Món com ADIGSA (empresa adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat), posen a disposició de les entitats que formen part de la Xarxa, els respectius ajuts a la rehabilitació per posar en condicions d’habitabilitat els habitatges tutelats que ho requereixin.

Alhora, totes dues entitats col•laboren per facilitar la disponibilitat d'habitatges, tant si provenen del parc públic com del privat, amb la finalitat de posar-los a disposició de les entitats adscrites a la Xarxa d'Habitatges d'Inclusió.