La Secretaria per a la Immigració, adscrita al Departament d'Acció Social i Ciutadania, inicia aquest dijous 1 de març al Museu de Granollers el procés de participació per a l'elaboració de la Llei d'acollida de les persones immigrades i retornades a Catalunya.

Es tracta del primer d’un total de 16 tallers que es realitzaran durant el mes de març arreu del país per a consensuar el text amb els ens locals i la societat civil catalana: dos actors que acumulen des dels darrers anys una àmplia experiència en l’acolliment dels nous catalans.

L\'Estatut d\'autonomia de Catalunya de 2006 incorpora, com a competències de la Generalitat, l\'acollida i la integració de les persones estrangeres immigrades i en preveu el seu desenvolupament. Per aquesta raó, el Govern de la Generalitat ha assumit el compromís de promoure la Llei d\'acollida de les persones immigrades i retornades a Catalunya.


Per tal de comptar amb les diverses sensibilitats, la Secretaria per a la Immigració, amb la col·laboració de la Direcció General de Participació Ciutadana, ha obert un procés participatiu que inclou la celebració dels 16 tallers esmentats, així com les aportacions de qualsevol persona, entitat o institució interessada que les faci arribar o bé per correu electrònic (
dgparticipacio.ri@gencat.net), per correu postal (Direcció General de Participació Ciutadana. Av. Diagonal, 409. 08008 Barcelona) o per fax (93 552 60 70).

Tallers participatius

Aquest mes de març es realitzaran 16 trobades al llarg del territori, vuit dirigides als representants del món local i vuit dirigides als representants de la societat civil. De cada jornada es redactarà un informe de síntesi que es publicarà al web de la Secretaria per a la Immigració (www.gencat.cat/benestar/immigracio).

Un cop realitzades totes les sessions, s’elaborarà un informe final amb la síntesi de les aportacions de les diferents jornades, així com les que es rebin a través d’Internet, correu postal o fax. Aquest informe, que també es farà públic, s’entregarà a la Secretaria per a la Immigració, que s’encarregarà de redactar l’avantprojecte de Llei d’acollida de les persones immigrades i retornades a Catalunya. Finalment, es realitzarà una darrera sessió de retorn, oberta a totes les persones que hagin intervingut en el procés participatiu, en la qual s’exposarà el contingut de l’avantprojecte de llei i les seves motivacions.

Document de bases

Per començar a treballar, la Secretaria ha elaborat un document de bases de la llei que estableix un marc de referència per al debat. Es tracta d’un document obert, susceptible de ser modificat, que servirà per nodrir el futur avantprojecte de llei i que ha d’ajudar a centrar el debat durant el procés participatiu. Des d\'aquesta setmana ja es pot consultar al web de la Secretaria.

Per a cada demarcació territorial es realitzaran dos tallers participatius (excepte a la demarcació de Barcelona, que n’acollirà quatre: dos a Granollers i dos a Barcelona ciutat). Un està adreçat a alcaldes, regidors i tècnics d\'ens locals (ajuntaments, consells comarcals i mancomunitats) i l’altre s\'adreça als representants i tècnics d\'entitats que treballen per la integració dels nous catalans, així com als responsables d\'associacions de persones immigrades.

Les ciutats i el calendari de les trobades són:

- Granollers (Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental). 1 de març (ens locals) i 20 de març (entitats)

- Reus (Camp de Tarragona). 9 de març (ens locals i entitats)

- Barcelona (Barcelonès, Baix Llobregat, Alt Penedès i Garraf).12 de març de 2007 (ens locals i entitats)

- Lleida (Terrres de ponent) . 14 de març de 2007 (ens locals i entitats)

- Manresa (Catalunya central). 16 de març de 2007 (ens locals i entitats)

- Tortosa (Terres de l\'Ebre). 22 de març de 2007 (ens locals i entitats)

- Salt (comarques gironines). 27 de març de 2007 (ens locals i entitats)

- Talarn  (Alt Pirineu i Aran). 29 de març de 2007 (ens locals i enitats)