La Secretaria per a la Immigració, adscrita al Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, ha presentat aquest matí una sèrie de projectes pilot que està promovent en col·laboració amb ens locals i empreses per tal de garantir la inserció sociolaboral de dones i joves d'origen immigrat que han arribat al nostre país per reagrupament familiar. L'objectiu és dotar-los d'uns coneixements i d'una formació laboral adequada, amb pràctiques professionals que els permetin aconseguir un primer contracte de treball.

Es tracta de dos grups de persones especialment vulnerables per diferents motius, ja que poden patir discriminacions per raó d'origen, gènere i edat. A més a més, la seva condició jurídica de “reagrupats” els impedeix accedir al món laboral, a menys que no disposin abans d'un contracte de treball de com a mínim un any. Per aconseguir-ho cal que trobin una empresa disposada a esperar que s'enllesteixin tots els tràmits burocràtics abans d'incorporar-se a la feina, a diferència del que succeeix en d'altres països on es promou l'activitat laboral de la immigració familiar. En aquest sentit, la Secretaria per a la Immigració ha traslladat a l'Estat espanyol la necessitat de modificar les barreres legals perquè les persones que arriben per reagrupament familiar puguin treballar. Sobretot tenint en compte que els darrers estudis publicats indiquen que es tracta d'una via d'entrada que va a l'alça, com a conseqüència de la regularització de persones immigrades l'any 2005.

Aquestes iniciatives s'emmarquen en el que el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, qualifica com “una de les primeres prioritats polítiques d'integració, sinó la primera: fer treballar les famílies”. Segons ha afirmat, “aquestes mesures només tenen efectes positius”, ja que l'accés al món laboral d'aquestes persones “millora els ingressos de les famílies, millora la integració, modera els fluxos laborals, afavoreix la igualtat Home-Dona i ofereix treball regular als sectors econòmics”.

Forma't i participa!”

Un dels projectes en fase inicial que desenvolupa la Secretaria per a la Immigració - en col·laboració amb la Secretaria de Joventut, una quinzena d'ens locals i l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura (ACELLEC) – duu per títol “Forma't i participa!” i està adreçat específicament a joves reagrupats de 16 a 18 anys. Està previst que comenci a funcionar durant l'últim trimestre de 2007.

L'objectiu és promoure eines adreçades a aquest col·lectiu perquè sigui més autònom, es desenvolupi professionalment i s'integri en la dinàmica associativa local. El projecte pilot preveu la inserció laboral en el sector de l'educació en el lleure, en activitats amb una demanda important de mà d'obra com són menjadors escolars, serveis de cuina, serveis d'acollida matinal i de tarda, acompanyament i animació d'activitats extraescolars, i manteniment de cases de colònies. “Forma't i participa!” s'estructura en tres mòduls i un total de 160 hores: coneixement de l'entorn i del català (40 hores), formació laboral (50) i pràctiques professionals (70).

També es vol resoldre la necessitat que manifesten ajuntaments i consells comarcals de donar sortides professionals a aquests joves, que estan en edat de treballar però tenen serioses dificultats per accedir al món laboral. La Secretaria per a la Immigració ha contactat amb una quinzena d'ens locals d'arreu de Catalunya per a desenvolupar aquest projecte pilot en funció dels percentatges de població d'entre 15 i 19 anys al seu cens. Els ens locals on es durà a terme inicialment aquest projecte són:Manlleu, Calafell, el Consorci del Ter-Brugent (Amer, Anglès, la Cellera de Ter, Sant Julià de Llor i Bonmatí), Sant Hilari Sacalm, l’Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Sant Vicenç dels Horts, Barcelona, Guissona, Consell Comarcal de la Segarra, Puigcerdà i el Consell Comarcal del Montsià. Cada curs tindrà una assistència d'una vintena de nois i noies, per tant, en total beneficiarà a més de 200 joves.

Altres projectes

La Secretaria per a la Immigració també promou un altre projecte pilot d'inserció sociolaboral de dones i joves reagrupats en col·laboració amb el Servei d'Ocupació de Catalunya, el Consorci per a la Normalització Lingüística, diverses indústries amb necessitat de mà d'obra i els ajuntaments de Salt, Olot i Mollet del Vallès. Tanmateix, manté converses amb altres municipis per ampliar aquesta primera experiència. En aquest cas es tracta d'oferir una formació laboral amb un compromís de contractació per part de l'empresa d'almenys el 60 per cent dels alumnes. A cada població hi participaran una quinzena de dones i joves de 16 a 18 anys. Els cursos, que també començaran durant l'últim trimestre de 2007, tindran tres mòduls amb un total de 128 hores: 45 de català, 68 de formació laboral i 15 de coneixement de l'entorn i la societat d'acollida.