La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha inaugurat avui a Terrassa la seu de l'equip d'execució de mesures penals alternatives del Vallès Occidental que gestiona la Fundació Institut de Reinserció Social (IRES). En aquest acte també ha intervingut l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, i el president de la Fundació Institut IRES, Manuel Adroer. La seu inaugurada avui es troba ubicada en un local d'obra nova situat al carrer Portal nou, al centre de la ciutat de Terrassa. Consta d'un espai polivalent per a reunions d'equip i entrevistes, un espai despatx per a la coordinadora i l'administrativa i un espai de treball per als delegats d'execució de mesures, cuina i bany.

A causa de l’augment de les mesures penals alternatives i els treballs en benefici de la comunitat en els darrers dos anys, el Departament de Justícia ha hagut d’incrementar els professionals que treballen en aquest àmbit a totes les comarques catalanes: en concret, a la seu de Terrassa, hi treballen 6 professionals.

Les mesures penals alternatives Les mesures penals alternatives s’articulen entorn als supòsits previstos al Codi penal de 1995, com a acords judicials que permeten donar una resposta als fets delictius d’una manera menys aflictiva que l’internament, atesa l’orientació reeducativa i de reinserció social establerta a la Constitució. Amb plena salvaguarda dels drets de les víctimes, aquestes mesures permeten l’infractor conciliar el règim penal a què s’han de sotmetre amb la seva vida familiar, laboral i social.

L’any 2006, al Vallès Occidental es van imposar un total de 305 mesures penals alternatives (oficiades pel jutge) a persones residents en aquesta comarca, cosa que suposa el 9% del total de la demarcació de Barcelona. D’altra banda, l’any passat es van fer un total de 516 intervencions (programes) aplicades a persones residents, cosa que suposa un 10% del total de la demarcació de Barcelona.

 Pel que fa a tot Catalunya, l’any 2006 es van imposar un total de 5.019 mesures penals alternatives i es van fer 5.990 intervencions.

L’Institut de Reinserció Social IRES

 L’Institut de Reinserció Social IRES es va constituir l’any 1969 com una associació sense ànim de lucre dedicada principalment a crear serveis d’atenció social, educativa i preventiva relacionats amb la reinserció i la integració social, i al juny de l’any passat es va constituir com a fundació.

L’activitat d’IRES es reparteix en quatre grans àmbits: acció social dins del sistema judicial; accions contra la violència familiar i de gènere; inclusió social; infància, joventut i família. Com a exemple d’aquesta activitat, hi ha els serveis de reinserció a persones empresonades i exempresonades, l’acció social de suport al sistema judicial, la prevenció i reeducació en medi obert amb equips d’educadors de carrer, l’atenció a la dona, als infants i als menors en risc, així com les iniciatives per afavorir-ne la inclusió laboral.

 A l’acte d’inauguració, hi ha assistit també el secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle; el director general d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, Jordi Samsó; el vicepresident de la Fundació Institut IRES, Oleguer Soldevila, i la seva directora, Montserrat Tohà.