El secretari general del Departament de Justícia, Joan Turró, i el secretari general del Departament d'Educació i Universitats, Francesc Vidal, van signar el 30 d'octubre un acord per articular la cololaboració entre ambdós departaments en matèria de formació d'adults als centres penitenciaris de Catalunya.

Aquesta signatura permetrà que els centres de formació de persones adultes que hi ha als centres penitenciaris de Catalunya puguin dur a terme les seves actuacions en matèria d’educació en les mateixes condicions que la resta de centres que hi ha a l’exterior.

 El text del Conveni desplega el Decret 325/2006, de 22 d’agost, per mitjà del qual es creen els centres de formació de persones adultes als centres penitenciaris de Catalunya. En el text de l’Acord s’estableixen les responsabilitats que assumeix cada departament en concepte d’infraestructures, pressupost de funcionament, equipaments informàtics, programari de gestió, orientacions pedagògiques, provisió del personal docent, plans de formació del professorat, etc. 

També es té en compte la necessitat d’adaptació de l’activitat docent a les característiques d’un centre penitenciari i la flexibilització de l’avaluació i de l’activitat administrativa a la incorporació continuada de l’alumnat.

Finalment, s’estableix la constitució d’una Comissió Mixta que farà el seguiment del desenvolupament de l’Acord i que haurà d’abordar el procés d’integració plena del personal docent de serveis penitenciaris en el Departament d’Educació i Universitats.

Als nou centres de formació de persones adultes que hi ha als establiments penitenciaris de Catalunya, han iniciat el curs 2006-007 un total de 3.000 alumnes, dels quals, 1.200 segueixen ensenyaments inicials; 1.668, formació bàsica, i 132 preparen l’accés a la universitat i fan carreres universitàries.