- Els canelons, el plat defensat pels xefs Carles Gaig i Núria Bonet i pels restaurants Can Culleres (Barcelona) i Cal Marina (Anglesola), han obtingut la màxima votació popular i la màxima puntuació del Jurat en la desena edició del popular concurs organitzat per la revista CUINA, Abacus i la Generalitat de Catalunya
- Aquesta edició del concurs, que s'emmarca dins dels actes de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia, va començar el 14 d'octubre amb 15 plats i s’ha desenvolupat en diverses fases eliminatòries
- El plat guanyador i Plat Favorit dels Catalans es va donar a conèixer a la gala final celebrada a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm aquest dilluns 10 de novembre
El Plat Favorit dels Catalans, que arriba enguany a la desena edició, impulsat per la revista CUINA, Abacus i la Generalitat de Catalunya, ha triat els canelons com el plat més representatiu de la cuina catalana.
Aquest dilluns 10 de novembre, s’ha celebrat la Gran Final a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, on s’ha proclamat el guanyador a partir dels vots populars rebuts a la web platfavorit.cuina.cat i el vot del jurat professional (amb un valor del 30% del total), format pels xefs Fina Puigdevall (Les Cols), Oriol Castro (Disfrutar), Neus Faiges (Can Faiges) i Carlota Claver (La Gormanda); el dissenyador editorial Enric Jardí, Josep Sucarrats (editor de CUINA i Arrels) i Judith Càlix (directora de CUINA). L’encarregat d’anunciar el resultat ha estat el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper.
“A Catalunya tenim un ecosistema culinari que ens fa únics. Des de l’inici de la Regió Mundial de la Gastronomia 2025 he defensat que aquesta distinció ens ha de servir per posar en valor el producte i també l’elaboració dels nostres cuiners i cuineres: la manera de cuinar que ens fa únics i que dona vida als nostres plats tradicionals", ha destacat el conseller d'Empresa i Treball. "Per això, al llarg d’aquest any, hem treballat per posar el focus en els plats típics de la nostra cuina, que són el reflex més fidel d’una gastronomia que ens identifica, ens uneix i ens projecta al món”, ha afegit Sàmper.
Per la seva part, el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Joan Gòdia, que també ha participat a l’acte, ha volgut posar de manifest els més de 500 actes que la Generalitat està organitzat aquest any amb motiu del reconeixement de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025: “Tot i que la nostra voluntat és continuar sent sempre Regió Mundial de la Gastronomia, amb projectes que perdurin en el temps com ara: la Llei de l’alimentació de Catalunya i les actuacions com l’educació alimentària a les escoles o la marca cuina catalana”.
Aquesta edició del concurs, que enguany esdevé el Plat de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia, va començar el 14 d'octubre amb 15 plats i s’ha desenvolupat en diverses fases eliminatòries. Cada plat estava defensat per dos restaurants i apadrinat per dos xefs ambaixadors de reconegut prestigi, com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Joan Roca, Fina Puigdevall, Nandu Jubany, Oriol Castro, Marc Ribas o Carles Gaig, entre molts d’altres.
Els finalistes, que es van anunciar en un acte celebrat el passat 5 de novembre al Gastronomic Forum Barcelona, són els canelons, la botifarra amb seques, el suquet de peix i els cargols a la llauna. La resta de plats del concurs que no han arribat a la darrer fase han estat l’arròs a la cassola, els calçots amb romesco, el bacallà a la llauna, el pa amb tomàquet, l’escalivada, l’escudella, l’esqueixada, el fricandó, les mandonguilles amb sípia, el pollastre rostit i el trinxat.
Un Plat Favorit d’aniversari molt disputat
La desena edició del Plat Favorit dels Catalans ha rebut 25.000 vots durant quatre setmanes. Ara, els canelons acompanyen els guanyadors de les edicions anteriors dels concurs, formant part de l’Olimp gastronòmic català: l'escudella i carn d'olla (2016, edició Plats del Corpus de la cuina catalana), el pollastre i capó del Prat (2017, edició Plats amb productes IGP i DOP), la coradella de Molins de Rei (2018, edició Plats hiperlocals), el cebiche (2019, edició Plats estrangers), els cargols a la catalana (2020, edició Tapes i platillos), el fricandó (2021, edició Plats de festa), la botifarra amb seques (2022, edició Esmorzars de forquilla), el biquini (2023, edició Entrepans) i les sardines a la brasa (2024, edició Plats mariners).



