Al curs hi han pres part 212 alumnes (124 homes i 88 dones), dels quals 205 l'han superat. El model docent seguit és la principal novetat d'aquest curs, que ha adaptat els continguts a les necessitats del sistema penitenciari. Així, els alumnes han rebut classes teòriques, entrenament físic i formació pràctica tutoritzada als centres penitenciaris catalans. També se'ls ha format per garantir una convivència ordenada als centres així com també per assolir la plena reinserció social dels interns un cop recuperen la llibertat. L'altra novetat d'aquest curs és que, per primera vegada, s'ha impartit a les instal·lacions de l'Escola de Policia de Catalunya.
El conseller Joan Saura ha afirmat que la professió de tècnics penitenciares és “sovint desconeguda per a la major part de l’opinió pública, però alhora molt important tant per garantir la convivència als centres penitenciaris com també per assolir la reinserció social dels interns”.
Per la seva banda, la consellera Montserrat Tura ha destacat que “els tècnics dels serveis penitenciaris són una disciplina més del sistema de seguretat eficaç del que s’ha dotat Catalunya” i ha afegit que “les polítiques penitenciaries són les més socials i més difícils que s’han encarregat al govern de Catalunya”.
“Les tasques dels tècnics dels serveis penitenciaris són difícils perquè tenen encarregada les funcions de reeducar i rehabilitar aquelles persones que un dia es van tancar les portes”, ha remarcat la consellera, que ha assenyalat la importància d’aquesta primera promoció.
Durant el seu discurs, el conseller Saura ha explicat que en el últims 12 dies l’Escola de Policia de Catalunya ha graduat a 2.027 professionals de diferents àmbits de la seguretat, en referència a les darreres promocions de Mossos d’Esquadra, policies locals, bombers, i ara tècnics penitenciaris. “L’envergadura d’aquesta tasca formativa i els importants reptes que en matèria de seguretat tenim plantejats van fer que el Govern es plantegés la creació de l’Institut de Seguretat de Catalunya, que està previst que s’aprovi per llei al Parlament dins de 15 dies. Volem impulsar una formació de tipus transversal destinada a compartir coneixements entre els diversos actors del sistema de seguretat pública de Catalunya", ha dit el responsable d’Interior.
Tècnics penitenciaris
29 professionals del sistema penitenciari català han estat els responsables d’impartir el curs. Se’ls ha escollit per la seva dilatada experiència professional en el sistema penitenciari, pel seu compromís amb la institució i per la seva formació tant teòrica com pràctica en la matèria.
A partir del setembre, els 205 alumnes que han passat el curs podran triar destinació. Un 50% de les places ofertades són a Brians2, inaugurat el passat 1 de juny, i la resta a Quatre Camins i a Brians1. També hi haurà alguna plaça a centres penitenciaris més petits. Els llocs ofertats són de vigilància i de rehabilitació.
En els propers tres anys, el Departament de Justícia continuarà convocant processos selectius amb els corresponents cursos de formació, per tal de garantir la selecció del personal necessari per a posar en marxa els nous centres penitenciaris projectats fins el 2010.
La propera edició d’aquest curs està prevista per al mes de desembre en el marc del nou procés selectiu publicat recentment. En aquesta convocatòria, s’oferten 453 places i s’han rebut unes 4.000 sol·licituds.
El curs ha estat organitzat i gestionat pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), a demanda de la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil.
L’Escola de Policia de Catalunya (EPC), que es convertirà properament en l’Institut de Seguretat Pública, imparteix cada any més de 100.000 hores d’activitats formatives a més de 12.000 alumnes, la majoria d’ells mossos d’esquadra i policies locals, i per primer cop aquest any, també a tècnics penitenciaris.