La seva funció és fer estudis i propostes per organitzar el nou model d’oficina judicial.L’objectiu és adaptar-se a les necessitats reals de cada territori.

El DOGC núm. 4602 va publicar el passat dia 28 de març una Resolució per la qual es crea el Grup de treball per a l’estudi i la implantació de la nova oficina judicial a Catalunya. Aquest Grup, dependent del Departament de Justícia, té funcions consultives i alhora fa estudis i propostes per al seu disseny i implantació, amb participació dels diferents sectors i col•lectius implicats en l’organització i funcionament de l’oficina judicial.

En aquest Grup de treball, hi han intervingut: representants de la Secretaria de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, de la judicatura, dels secretaris judicials, dels funcionaris al servei de l’Administració de justícia i del mateix Departament de Justícia. Entre tots els participants s’ha elaborat un pla de treball que engloba, tant els aspectes d’estructuració com els mitjans personals, materials, d’edificis i tecnològics necessaris per a la implantació del nou model d’oficina judicial.

L’objectiu del Grup de treball és l’estudi, anàlisi, reflexió, disseny i organització d’aquest nou model d’oficina judicial, adaptat a les necessitats reals de cada territori, amb una nova cultura de gestió i incorporació de les noves tecnologies, que atengui les necessitats de modernització i millora que demana l’Administració de justícia en l’actualitat. La proposta de nou model es va presentar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on aquest òrgan va emetre un informe favorable per majoria.

Les funcions del Grup de treball són, entre altres, les següents: realització d’estudis i propostes sobre el disseny, estructura, organització i funcionament de l’oficina judicial i sobre l’organització instrumental de les fiscalies i dels jutjats de pau. I també l’elaboració d’estudis i diagnòstics sobre la situació actual de l’oficina judicial; creació de grups específics per a la preparació i emissió de propostes en matèries concretes; determinació dels treballs que han de realitzar els grups específics, així com els seus objectius i calendaris, i l’elaboració d’estudis i propostes en relació amb el desplegament i la implantació del nou model d’oficina judicial.

Dins del Grup de treball principal s’engloben els grups específics següents: Grup sobre els serveis comuns generals, Grup sobre els serveis comuns d’execució, Grup sobre els serveis de guàrdia, Grup sobre els serveis comuns d’ordenació del procediment i la seva interrelació amb les unitats processals de suport directe, Grup sobre la jurisdicció voluntària, Grup sobre el Registre Civil i Grup sobre l’organització de caràcter instrumental de la fiscalia de Catalunya.

Aquests grups específics elaboraran propostes sobre les matèries que el Grup de treball els encarregui, les quals s’han d’elevar a aquest òrgan, que podrà constituir alhora altres grups específics addicionals en funció de les matèries que hagi de tractar. De moment s’han constituït dos grups específics, que són els següents: Grup de treball sobre el servei comú processal general (SCPG) i Grup de treball sobre l’organització interna dels serveis comuns d’ordenació del procediment (SCOP), la relació entre ells i les unitats processals de suport directe (UPSD) i la fiscalia. Les funcions d’aquests dos grups són: establir funcions i relacions entre els serveis comuns, la fiscalia i les unitats administratives; obtenir la informació necessària per construir i validar els nous mòduls informàtics i elaborar protocols d’organització interna.