El conseller primer de la Generalitat, Josep Bargalló, acompanyat del conseller de Justícia, Josep Maria Vallès, ha presidit avui al Palau de la Generalitat la sessió constitutiva de la Comissió Interinstitucional per a la Reinserció Social (CIRSO).La Comissió Interinstitucional per a la Reinserció Social (CIRSO), creada pel Decret 98/2005, és un òrgan collegiat integrat per diferents institucions que neix amb l’objectiu d’intensificar el nivell de coordinació de les diverses actuacions que duen a terme els departaments de la Generalitat i la resta d’administracions per potenciar els processos de reinserció social de persones menors, joves i adultes, subjectes a penes o mesures penals i, alhora, implicar els representants d’altres organismes i entitats en la planificació i execució de polítiques actives en aquest camp.

La Comissió Interinstitucional donarà suport a polítiques educatives, culturals, de salut, d’habitatge, de benestar social, d’ocupació, de promoció econòmica, de dones i de protecció del medi ambient que possibilitin la reinserció social, i, a la vegada, obrirà el sistema penitenciari i la justícia juvenil a la societat civil per fomentar una visió positiva  de l’execució penal, entesa com a servei públic.

Entre les principals funcions de la CIRSO, destaquen  la  coordinació de totes aquelles actuacions que poden tenir incidència en el procés de rehabilitació de les persones sotmeses a mesures judicials; el desenvolupament d’una acció preventiva integral per part dels serveis socials comunitaris; la garantia de l’atenció sanitària i la intervenció especialitzada quan sigui necessari; l’increment de l’oferta per a l’execució de mesures penals alternatives a la presó i la sensibilització del conjunt d’operadors i l’opinió pública respecte d’aquestes polítiques socials.

La CIRSO funcionarà en ple, en comissió permanent i a través de comissions delegades territorials a fi de garantir la màxima proximitat a les diferents realitats en la formulació i l’execució de mesures d’actuació.

El plenari de la CIRSO és presidit pel conseller de Justícia, Josep M. Vallès, i els vocals són els titulars de la resta de departaments i institucions que en formen part.

Per part de la Generalitat, hi estan integrats els departaments de Presidència; Relacions Institucionals i Participació; Justícia; Interior; Educació; Cultura; Salut; Treball i Indústria; Benestar i Família; Medi Ambient i Habitatge, i Universitats, Recerca i Societat de la Informació.

Per part de l’Administració de l’Estat, en formen part la Delegació del Govern a Catalunya. Per part del món local, hi estan integrades les diputacions de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACMC).

Per mitjà del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), l’empresa pública dependent del Departament de Justícia que s’ocupa de la inserció sociolaboral dels penats i de les persones sota mesura penal, també hi participarà el món econòmic, empresarial i sindical, integrat en el Consell Assessor del CIRE.