El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya núm. 4740, de 16 d'octubre de 2006, ha publicat la creació d'una nova agrupació de secretaries de jutjats de pau a Catalunya.

L’Agrupació de Secretaries de Jutjats de Pau núm. 58 està integrada per les secretaries d’Alfarràs, Almenar i Ivars de Noguera i té la seu al Jutjat de Pau d’Alfarràs.

La plantilla de funcionaris al servei de l'Administració de justícia estarà integrada per una plaça del cos de gestió processal i administrativa, per tal que qui l'ocupi es faci càrrec de la secretaria de l'oficina judicial, i per una plaça del cos d'auxili judicial.

Els jutjats de pau i les agrupacions de secretaries

A tots els municipis on no hi ha jutjat de primera instància i instrucció hi ha un jutjat de pau, que és un òrgan judicial amb competències en el terme municipal respectiu que atén qüestions molt concretes dels àmbits civil, penal i del registre civil. Els municipis de menys de 7.000 habitants es poden organitzar en agrupacions de secretaries de jutjats de pau.

Les agrupacions es creen quan diversos municipis d’un mateix partit judicial, i generalment de la mateixa comarca, aconsegueixen sumar una població mínima de 7.000 habitants i ho sol•liciten, de conformitat amb els requisits que estableix el Decret 75/1997, de 18 de març, pel qual es regula el procediment de creació i modificació de les agrupacions de secretaries de jutjats de pau.

A Catalunya hi havia en funcionament  54 agrupacions de secretaries de jutjats de pau, a les quals cal sumar les 3 creades el mes de maig passat i la que es crea mitjançant la Resolució publicada avui. En conseqüència, aquest sistema organitzatiu ja beneficia 329 municipis de Catalunya.

El Departament de Justícia té previst dotar la nova Agrupació d’un cotxe a fi que el personal al servei de l’Administració de justícia pugui agilitar la pràctica de les diligències dels diferents jutjats de pau.