Justícia, Drets i Memòria

El Pavelló Hospitalari Penitenciari de Terrassa va atendre 1.762 consultes externes i 709 ingressos l'any 2005

És l'hospital que atén els problemes de salut de la població penitenciària de Catalunya

query_builder   24 maig 2006 12:00

event_note Nota de premsa

El Pavelló Hospitalari Penitenciari de Terrassa va atendre 1.762 consultes externes i 709 ingressos l'any 2005

És l'hospital que atén els problemes de salut de la població penitenciària de Catalunya

El Pavelló Hospitalari Penitenciari de Terrassa va atendre 1.762 consultes externes i 709 ingressos hospitalaris al llarg de l’any 2005. Aquest hospital, que es va inaugurar l’any 1992, presta atenció sanitària a la població penitenciària de Catalunya i té una capacitat de 32 llits, distribuïts en 23 habitacions. 

Annexat a l’Hospital del Consorci Sanitari de Terrassa, el pavelló hi comparteix serveis centrals i generals, però manté l’autonomia respecte de la resta de l’edifici. Aquestes circumstàncies permeten un nivell d’assistència sanitària anàleg al que es dispensa als altres malalts i alhora un grau important de seguretat, tant interior com perimetral.

Pel que fa als ingressos, l’hospital n’ha experimentat un important increment al llarg del 2005, en què n’hi ha hagut 709, enfront dels 581 que es van registrar l’any 2004. Aquest augment es deu, d’una banda, al creixement de la població penitenciària, i d’una altra, al tractament de l’hepatitis pel virus C, que en la majoria dels casos requereix proves complementàries que fan necessari ingressar el pacient.

Quant a les consultes externes realitzades al centre hospitalari, se n’observa una disminució a partir de l’any 1999: de les 2.060 que es van registrar aquest any, s’ha passat a 1.762 dutes a terme l’any 2005. Aquest descens es deu al conveni de col•laboració signat entre el Consorci Sanitari de Terrassa i el Departament de Justícia per a l’atenció especialitzada a l’interior dels centres penitenciaris, que n’inclou els següents tipus: rehabilitació, medicina interna, traumatologia, ortopèdia, cirurgia, optometria, radiologia, dermatologia, pediatria i ginecologia.

El pavelló comparteix amb l’Hospital de Terrassa els serveis generals (cuina, bugaderia, manteniment, etc.), tots els serveis centrals de suport diagnosticoterapèutic que no impliquin trànsit de malats (laboratori i determinades especialitats) i els d’elevat cost o baixa utilització com són els quiròfans i les unitats de cures intensives (UCI).

El servei de radiologia és, a causa del seu elevat ús, l’únic servei central duplicat i que disposa d’instal•lacions independents de la resta de l’hospital general.

El pavelló és capaç de resoldre el 95% de les patologies derivades des dels centres penitenciaris o des dels altres hospitals de la xarxa pública, a excepció de les relacionades amb les especialitats pròpies d’un hospital de tercer nivell, com poden ser la cirurgia cardíaca i maxil•lofacial, la neurologia o les unitats de grans cremats. El 5% restant de patologies es deriven a aquells hospitals que compten amb els mitjans adequats.

El servei d’urgències és el menys utilitzat dels que presta aquesta unitat, ja que per a aquest tipus de servei els centres penitenciaris recorren als hospitals que tenen més a prop.

Descripció funcional

El pavelló té una superfície de 2.309 m2, distribuïts en dues plantes. A la planta baixa hi ha la zona de recepció i de consultes externes. Aquestes consultes actuen com a suport dels serveis mèdics de les infermeries dels centres penitenciaris de l’àrea metropolitana de Barcelona i de referència dels hospitals de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública de Catalunya de les altres demarcacions territorials.

En aquesta planta també hi ha la Unitat d’Infermeria, que disposa de sala de cures, office, despatx de treball i magatzem de material. Aquesta unitat dóna suport a l’àrea de dispensari i consultes externes del pavelló.

La planta primera està distribuïda en tres unitats d’hospitalització: una zona per als homes, una altra per a les dones i una tercera per a interns que han d’estar aïllats per raons mèdiques o regimentals. Les habitacions són individuals o dobles; totes compten amb sala de bany i estan preparades per rebre les visites dels familiars. La planta disposa també d’una unitat central amb visió directa de les tres unitats d’hospitalització.

En aquesta planta hi ha el pont de connexió que comunica el pavelló hospitalari amb l’Hospital de Terrassa, per mitjà del qual es trasllada el personal sanitari i és el lloc de pas de lliteres i malalts.

El personal al servei del pavelló està format per 111 treballadors, entre personal sanitari i de vigilància i mossos d’esquadra.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia