El Tribunal Suprem, en una sentència recent, ha desestimat la pretensió d'un intern del Centre Penitenciari Ponent que reclamava cobrar pel seu treball com a operari de siderometalurgia al Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) el salari fixat en el conveni del sector, o subsidiàriament el salari mínim interprofessional.

La demanda d’aquest intern va ser estimada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que el juliol del 2004 va determinar que el Cire havia d’abonar a l’intern la diferència entre el seu salari i el que reclamava, decisió que el Cire va recòrrer davant el Tribunal Suprem, i que ara li ha donat la raó.

Segons aquesta sentència del Tribunal Suprem, el treball dels interns als centres penitenciaris no es regeix per l’Estatut dels Treballadors ni pels convenis sectorials, per la qual cosa aquests no estan subjectes a la retribució que marca el salari mínim interprofessional, sinó al Reial Decret de 2001 que regula la relació laboral dels penats en institucions penitenciàries.

Les retribucions de la relació laboral especial penitenciària es calculen d’acord amb el que estableix l’article 15 del Reial Decret 782/2001, de 6 de juliol, i s’ha de tenir present que es calculen per producte o servei fet i estan condicionades pel rendiment laboral de l’intern.

Els objectius del CIRE són aconseguir el màxim de treball productiu als centres penitenciaris i com a conseqüència, el més gran nombre de treballadors-interns en tasques productives i, en la mesura dels contractes que s’aconsegueixen, intentar que la seva retribució, prengui com a referència el Salari Mínim Interprofessional.

Aquests objectius s’estan materialitzant: 1.263 treballadors l’any 2003 a 1.665 l’any 2005. Actualment la plantilla de 2.325 interns treballant als tallers productius del CIRE, en jornades de 4 hores diàries, i amb una retribució salarial que, de mitjana, se situa en 9,75 euros/hora, pràcticament el salari mínim interprofessional.