El Departament de Justícia subvenciona amb 4.094.271 euros les fundacions, institucions, ONG i entitats d’iniciativa social de Catalunya (totes elles sense ànim de lucre) que collaboren amb la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil en l’execució de les mesures i resolucions judicials i de reinserció social dels adults i dels menors sotmesos a mesures d’execució penal.

La Resolució per mitjà de la qual s’atorguen aquestes subvencions plurianuals que corresponen als exercicis dels anys 2006 i 2007, ha estat publicada avui, dimarts 16 de maig, al DOGC núm 4.634.

El Departament de Justícia compta amb la col•laboració d’entitats socials sense ànim de lucre per dur a terme programes de suport i intervenció en el camp de la justícia penal d’adults i menors, de la reinserció de les persones internes en centres i de les alliberades condicionals tutelades per les comissions d’assistència social penitenciària, i les subvencions es destinen a finançar el treball que fan aquests col•lectius.

Amb aquestes subvencions el Departament de Justícia pretén incrementar la ràtio d’usuaris que es deriven als diferents programes existents i ampliar i incorporar nous programes, com el de voluntariat en l’àmbit de la justícia juvenil.

També es persegueix ajustar i millorar la qualitat de la intervenció especialitzada dirigida als grups de població adults i menors, en els àmbits de les conductes addictives, la salut mental, l’atenció sociosanitària, el tractament a les persones que han comès delictes contra la llibertat sexual, delictes violents i, en especial, tots aquells relacionats amb la violència domèstica en l’àmbit comunitari.

Les subvencions permetran així mateix augmentar el nomnbre de places d’acollida, per comptar amb una oferta suficient de recursos residencials per a persones que tenen les condicions per gaudir de permisos penitenciaris o per accedir al medi obert i estan mancades de suport efectiu en el medi comunitari.

S’incrementa també la intervenció en àmbits molt especialitzats, com és el de la mediació intercultural als centres penitenciaris i als centres educatius de menors.

S’incorporen polítiques transversals per a l’atenció de poblacions específiques que presenten necessitats d’intervenció idiosincràtiques; en concret: dones, joves i estrangers, en el cas dels adults, i un nombre cada vegada major de joves immigrants de països de l’Est que presenten trets conductuals diferenciats, en el cas dels joves infractors, així com l’abordatge de mesures d’internament o de medi obert per als delictes de violència en el si de la família.